HR EN
14. rujna 2022. Iz Medija

Pitanje solidarnosti sljedeći je stres test za EU

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, za N1 televiziju razgovarao je s Milom Moralić o energetskoj krizi s kojom se Europa suočava te komentirao sukob u Ukrajini za koji smatra da bi uskoro mogao biti okončan

“Bit će interesantno vidjeti kako će izgledati novi europski plan”, kaže Picula dodajući da se još uvijek vode pregovori i da je riječ o zajedničkom odgovoru EU-a na veliki problem.

“Čini mi se da će von der Leyen sutra imati jedan dosta težak zadatak. Ona mora pronaći zajednički nazivnik za 27 članica EU-a koje nemaju jednake kapacitete za nošenje s visokim cijenama energenata i nemaju istu filozofiju o tome kako taj problem treba rješavati”, objasnio je Picula.

Navodi i kako će biti zanimljivo vidjeti kako će se oporezovati kompanije koje su zabilježile porast prihoda, poput Shella. Prema Piculinim riječima, neke države su bile zainteresirane za određivanje najviše moguće cijene za sve energente koji se uvoze, ali to nije bilo moguće.

Govoreći o pomoći Ukrajini, Picula kaže kako se ovog trenutka sprema veliki paket pomoći i spominje cifru od 9 milijardi eura koje bi trebale biti na raspolaganju Kijevu. “Upravo ove zadnje vojne akcije vraćaju nadu da rat neće predugo trajati, da će Rusija biti prisiljena sjesti za stol”, kaže Picula dodajući da ukrajinski ministar Dmitro Kuleba ovih dana ponovno razgovara sa svima za koje smatra da mogu pomoći njegovoj zemlji. “Očito da neke države EU-a računaju da treba ostaviti prostor Rusiji kako bi je se privelo za stol. Putin govori da on neće prekinuti operaciju, agresiju na Ukrajinu dok se ne realiziraju vojni ciljevi, a s druge strane optužuje Ukrajinu da ne želi pregovarati. Ulazimo u sedmi mjesec agresije i ako se ne dogodi neki važan događaj, gledat ćemo nastavak rata”, govori Picula.

“Energetska kriza, kao i pandemija prije tri godine, izmijenila je mnogo toga u funkcioniranju EU-a. Nemojmo zaboraviti da se odustajalo od razuličitih tabua, prvi put su se članice zajedno zadužile. Čini mi se da će sljedeća velika stvar biti energetika. Sama činjenica da je izdvojeno 280 milijardi eura za subvencije kućanstava i gospodarstva, govore da Europa ima te kapacitete, ali je pitanje političke volje do koje mjere će se one ponašati koherentno. Priča o solidarnosti je sljedeći stres test za EU”, zaključio je Picula.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.