HR EN
24. siječnja 2024. Iz Medija

Picula: Zbog jačanja radikalne desnice sve je teže održati proeuropsku koaliciju u EU parlamentu

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u EP-u i stalni izvjestitelj za odnose sa SAD-om i Crnom Gorom, za Nacional je komentirao o novom paketi pomoći Ukrajini vrijednom 50 milijardi eura, koji je blokirao Viktor Orban, stanju vladavine prava u Mađarskoj, ali i o situaciji u Srbiji nakon održanih parlamentarnih izbora

U nastavku Vam donosimo dio intervjua, dok je potpuni intervju dostupan na poveznici niže. 

NACIONAL: Predsjednik Europskog vijeća, Charles Michel najavio je odlazak s dužnosti kako bi se mogao kandidirati na izborima za Europski parlament. Izazvalo je to lavinu negativnih reakcija među europskim dužnosnicima, koji smatraju kako se radi o apsolutno skandaloznom i sebičnom potezu, osobito u trenutku kada se Europa suočava s dva velika rata na svom pragu. Kako se to komentiralo u Europskom parlamentu?

ZASTUPNIK PICULA: Očekivali smo da će Charles Michel doći u Europski parlament prošloga tjedna jer je pravilo da se na plenarnoj sjednici raspravlja o zaključcima Europskog vijeća, a iduće se održava 1. veljače. No to se nije dogodilo. Imao je liječničku ispričnicu da ga bole leđa. Kako se on nije pojavio, ostali smo prikraćeni za njegove odgovore na pitanja koje ste mi postavili. Mnoge su hipoteze zašto je on to napravio. Jedna od njih je da svatko tko želi najodgovornije dužnosti u EU nakon preslagivanja u drugoj polovici ove godine, mora prvo dobiti izbornu potvrdu na domaćem terenu. Odnosno – treba se kvalificirati na nacionalnim izborima. Može biti da je Charles Michel prvi iskoračio i navijestio obnovu svojih europskih ambicija pa sada manevrira. Na žalost – to radi u loše vrijeme jer će Mađarska uskoro preuzeti šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU. To znači da bi Viktor Orban mogao privremeno preuzeti koordinatorsku funkciju do formiranja novih europskih institucija. Neki, međutim, kažu da je Michel htio izvršiti neku vrstu političkog pritiska kako bi se novi predsjednik Europskog vijeća mogao izabrati i prije europskih izbora.

NACIONAL: Datum europskih izbora se zna – od 6.9. lipnja. Je li počela kampanja u Europskom parlamentu?

ZASTUPNIK PICULA: Počela je. Veliki dio kolega koji žele obnoviti svoj mandat u Europskom parlamentu već je kampanji. Ona se jednim dijelom događa u samom parlamentu, a drugim u njihovim matičnim državama. Sve se više nameću nacionalne teme na raspravama u Europskom parlamentu, pa mi se ponekad čini da slušam rasprave u francuskom, belgijskom ili španjolskom parlamentu. Iako se nacionalne razlike nastoje prevladati na početku mandata, pred izbore počinju dominirati. Premda nacionalne teme ne moraju nužno biti suvišne, ipak se od 705 zastupnika u Europskom parlamentu prije svega očekuje da postignu dogovore o europskim politikama.

NACIONAL: Mislite li da je moguće da euroskeptične i radikalno desne stranke osvoje većinu u budućem sazivu Europskog parlamenta?

ZASTUPNIK PICULA: Sve je teže formirati i održati proeuropsku koaliciju u Europskom parlamentu koju su do sada činili Socijalisti i demokrati, Europski pučani, Liberali i Zeleni. Budući da sve projekcije govore da će Liberali i Zeleni pretrpjeti ozbiljne gubitke, te da će narasti radikalni desničari, uz daljnje slabljenje dvije najjače stranke – Pučana i Socijalista, pitanje je kako i na koji način će funkcionirati Europski parlamentu u sazivu od 2024-2029. Dodatan problem je i teza da će eventualna pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u u studenom dati jak vjetar u jedra upravo radikalnim i euroskeptičnim opcijama. One EU doživljavaju kao neku vrstu sužanjstva nacionalnih država koje je tvore. U slučaju pobjede, Trump bi sigurno izvršio silan pritisak da se završi rat u Ukrajini, naravno na štetu Ukrajine i da se napravi štošta što bi značilo veliki korak unazad u europskom projektu. E, toga se treba bojati.

NACIONAL: U Srbiji je Vučić osvojio apsolutnu većinu na, po mišljenju opozicije i međunarodnih promatrača, pokradenim parlamentarnim i lokalnim izborima. Zašto EU nije odlučnije reagirala na zahtjeve ujedinjene opozicije?

ZASTUPNIK PICULA: Kada govorimo o EU, treba bit precizan i reći da se ona sastoji od arhipelaga institucija u kojima se natječu heterogeni interesi. U slučaju izbora u Srbiji, Europski parlament je promptno reagirao i to na zahtjev moje političke grupacije Progresivnog saveza socijalista i demokrata. Na prošlotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljali smo o poraznim ocjenama promatrača na srbijanskim izborima. Usput rečeno, tijekom pripreme dnevnog reda Europski pučani to su željeli izbjeći na sve moguće načine.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.