HR EN
18. rujna 2023. Iz Medija

Picula: Socijaldemokracija može i mora bolje

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator S&D grupe za vanjske poslove, dao je intervju za slovenske novine “Večer”, podijelivši svoje razmišljanje o trenutnom stanju Europske unije, izazovima s kojima se suočava te unutarnjim promjenama unutar političkih stranaka.

Jedna od glavnih tema razgovora bila je godišnji govor predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen pred Europskim parlamentom. Picula je istaknuo da nije iznenađen sadržajem govora te da je to vjerojatno bilo posljednje takvo obraćanje predsjednice Komisije o stanju EU. Naglasak u govoru bio je na onome što je postignuto u prethodne četiri godine, ali i na viziji budućnosti Europske unije.

Picula je istaknuo da je Europska komisija bila suočena s dvije globalne krize - pandemijom COVID-19 i ratom u Ukrajini. Ove krize nisu bile planirane i često su geopolitičke aktivnosti utjecale na EU više nego što je EU bila sposobna utjecati na geopolitičke prilike. Unatoč tim izazovima, Picula je podsjetio da je Europska komisija raspolagala najvećim proračunom u povijesti tijekom svog mandata, zbog pandemije i ekonomskih šokova. Ovaj ogroman proračun od dvije tisuće milijardi eura trebao je pomoći u očuvanju radnih mjesta i konkurentnosti EU.

Jedna od ključnih točaka govora bila je i tema proširenja Europske unije na zapadni Balkan. Picula je istaknuo da je predsjednica von der Leyen naglasila da EU treba biti otvoren projekt i da proces širenja treba ići ruku pod ruku s produbljivanjem Unije. Ovo je važan korak prema integraciji zemalja zapadnog Balkana, ali se suočava s brojnim izazovima i preprekama. Picula je napomenuo da su geopolitičke prilike, poput agresije Rusije na Ukrajinu, utjecale na politiku proširenja EU.

Kada je riječ o padu podrške socijaldemokratskim strankama u Europi, Picula je istaknuo da se to ne događa samo u Hrvatskoj, već širom kontinenta. Tradicionalne stranke, uključujući i socijaldemokratske, suočavaju se s izazovima u suvremenom političkom krajoliku. Novi izazovi kao što su digitalizacija i promjene u načinu proizvodnje mijenjaju politički pejzaž, a stranke moraju biti spremne na prilagodbu.

Kada je riječ o unutarnjoj političkoj situaciji u Hrvatskoj, Picula je prepoznao izazove s kojima se suočava SDP, stranka u oporbi od 2016. godine. Istaknuo je da je stranka prošla kroz transformaciju i unutarnje borbe te da mora ponuditi uvjerljivu alternativu kako bi privukla birače na predstojećim izborima.

Na pitanje o odnosu između premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, Picula je naglasio važnost suradnje između državnih institucija radi očuvanja stabilnosti i kontinuiteta u vođenju zemlje te da izazovi i razlike u mišljenju ne bi trebali utjecati na temeljne nacionalne interese.

Kada je riječ o vanjskoj politici, Picula je naglasio da bi Hrvatska trebala fokusirati svoju pažnju na susjedne zemlje koje još nisu članice EU i pružiti im podršku u procesu pristupanja. Osvrnuo se i na neriješeno pitanje arbitraže sa Slovenijom, sugerirajući strpljenje i diskreciju u rješavanju ovog pitanja kako bi se očuvali duboki odnosi između dviju zemalja.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.