HR EN
6. ožujka 2023. Iz Medija

Picula: Sigurnost i energetika dominiraju svjetskom politikom

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator za vanjsku politiku grupacije Socijalista i demokrata, gostovao je u emisiji "Intervju tjedna" Hrvatskog radija te komentirao novonastale odnose političkih snaga u EU i izvan nje, predsjedničke izbore u Crnoj Gori i Briselski sporazum kojemu je cilj normalizacija odnosa Srbije i Kosova.

Što se tiče uzroka i tijeka rata u Ukrajini, Tonino Picula tvrdi kako budućnost Ukrajine ovisi o tome kako tko razumije novonastali politički kontekst u svijetu te da ima jako puno igrača koji na različite načine percipiraju ono što se formalno počelo događati 24. veljače prošle godine, ali zapravo traje znatno duže.

“Nemojmo zaboraviti da je ruska agresija na Ukrajinu sasvim sigurno najutjecajniji događaj u novijoj povijesti. Ne samo Europe nego i svijeta. I rekao bih da je to jedinstveno iskustvo koje su proteklih godinu dana stekli svi sudionici na političkoj sceni neovisno o svojoj ulozi u sukobu. Invazija na Ukrajinu preoblikovala je europske političke, kao i međunarodne odnose. Svakako da je odnos prema invaziji Rusije na Ukrajinu jedan od najvažnijih elemenata identiteta svake politike danas.”

Ključno je zato shvatiti da dva sektora dominiraju svjetskom politikom. To su sigurnost i energetika, naglašava Picula.

“Kao posljedicu invazije Rusije na Ukrajinu dobili smo dvije vrste građana. Jedni strahuju od kraja svijeta jer se boje eskalacije rata u nuklearni sukob. Druga vrsta se boji kraja mjeseca, odnosno sve većih troškova života, cijena energije i hrane.”

Rat u Ukrajini, ističe, doveo je i Europsku uniju u jedinstvenu povijesnu situaciju. Suočila se s "nizom vlastitih prednosti, ali i slabosti. Prije svega pojavila se svijet o trostrukoj ovisnosti EU: energetskoj o Rusiji, tržišno - proizvodnoj o Kini i sigurnosnoj o Sjedinjenim Američkim Državama."

“Postoji jedna značajna grupacija unutar svake članice EU koja što prije želi vidjeti kraj rata. Motivi su različiti, dok neki govore o ekonomskoj cijeni koju države članice i EU plaćaju kako bi se pomoglo Ukrajini, pitanje ostaje koliko je to sve skupa izdrživo. S druge strane postoje političke razlike koje su se formirale i prije Putinovog napada na Ukrajinu. Rusija je godinama ulagala nemale napore i financijska sredstva kako bi utjecala na funkcioniranje europskih institucija”, zaključio je Picula.

Cjeloviti video dostupan je na poveznici: https://vijesti.hrt.hr/svijet/intervju-tjedna-tonino-picula-10643121

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.