HR EN
17. travnja 2023. Iz Medija

Picula: Ruski ‘soft power‘ moćniji je od njihove vojske

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator S&D skupine za vanjske poslove gostovao je na N1 televiziji te govorio o velikom geopolitičkom preslagivanju, zaključcima s misije u Jugoistočnu Aziju, rastućoj “hard power” Kine te o propuštenim prilikama SAD-a.

Nakon posjeta delegacije S&D-a Indoneziji i Vijetnamu, Picula je kazao da su te zemlje dio ASEAN-a s kojima EU razvija streteško partnerstvo. Samim spominjanjem tih država, nemoguće je ne pomisliti na Kinu i utjecaj koji je ona tamo izgradila.

“Kina je fenomen, razvila je mrežu kojom širi svoj interes diljem svijeta. Dok Zapad projicira ‘soft power‘, Kina koristi ‘hard power‘. Dolazi s inženjerima i kreditima iza kojih stoje političke ambicije. Ona ne želi više pratiti globalizaciju, već ju nastoji oblikovati”, ustvrdio je Picula.

Picula je kazao i kako je rat u Ukrajini poslužio kao još jedan medij gdje Peking može projicirati svoj vanjskopolitički utjecaj.

“Žele pokazati da jedino oni mogu utjecati na početak pregovora između Rusije i Ukrajine. Vladimiru Putinu dali su do znanja da postoje limiti u Ukrajini”, objasnio je.

Picula je kazao i kako SAD žele parirati Kini, no, istaknuo je kako je Zapad u posljednih 15 godina propustio pregršt prilika da sudjeluje u izgradnji država koje su bile njihove kolonije, a koje su devastirali.

“Jedan od razloga uspješnosti ruskog narativa je što nikad nije bila kolonijalna sila. Pričajući s ljudima iz Azije i Afrike dobio sam dojam da je ruski ‘soft power‘ moćnije oružje od njihove vojne sile”, objasnio je Picula.

“Već dugi niz godina, koliko god mi šutjeli o tome, zajednička vanjska i sigurnosna politika EU-a daleko je njena najslabija karika. Emmanuel Macron je to dokazao i na posljednjem putovanju u Kinu. Htio je utjecati na razdvajanje Kine i Rusije, a postigao je dodatno raslojavanje unutar samog EU-a”, dodao je.

Picula, inače izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru, komentirao je i rezultate predsjedničkih izbora u toj zemlji.

“Izbor Jakova Milatovića snažna je indikacija velike želje građana za promjenama. No valja kazati kako je njegov prethodnik Milo Đukanović vezao kurs zemlje uz euroatlantske integracije i Crna Gora bila je predvodnica takvog proširenja na Zapadnom Balkanu”, objasnio je. Upozorio je kako unatoč tome što Milatovićeva stranka tvrdi da želi nastaviti takve politike, koalicija sa strankom poput Demokratskog fronta, “daje nam razlog da pažljivo pratimo što će se tamo zapravo događati”.

Picula je kazao i kako vjeruje da Rusija nema snage ugroziti mir na Zapadnom Balkanu te da dogovor oko Kosova iz Bruxellesa, premda od velike važnosti, neće biti dovoljan za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.