HR EN
24. veljače 2023. Iz Medija

Picula: Rat u Ukrajini je prijelomni povijesni trenutak

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u EP-u i koordinator S&D skupine za vanjske poslove gostovao je danas u N1 studiju uživo te komentirao stanje u Europi i svijetu nakon jedne godine rata u Ukrajini.

Picula se prisjetio početka ruske agresije kada je početkom veljače prošle godine sudjelovao u misiji EU-a u Ukrajini ustvrdivši kako se tada intenzivno osjećalo da će započeti otvoreni rat kakav se danas vodi.

Zastupnik je zaključio kako je ovaj rat prijelomni trenutak u novijoj europskoj povijesti. “Invazija je preoblikovala političke i međunarodne odnose izvan Europske unije, o čemu mogu posvjedočiti i iz Vijetnama iz kojeg sam doputovao iz Indonezije kako bih s kolegama iz Odbora za vanjsku politiku razgovarao s čelnicima skupine ASEAN, udruženja 10 zemalja jugoistočne Azije koje žele slijediti primjer Europske unije.”

Na novinarsko pitanje o stanju Unije, Picula je kazao: “Što se tiče same Europske unije, ona je preživjela ovih godinu dana u neizvjesnim okolnostima, iako su mnogi proricali da neće prebroditi ovakav geopolitički potres. Uspjela se postaviti jedinstveno, a pali su i mnogi politički tabui. Također, EU je osim slanja oružja Ukrajini kako bi obranila svoje neposredno susjedstvo, bila primorana tokom pandemije zadužiti se na međunarodnim financijskim tržištima, a sad po prvi puta zajednički ulaže u obrambene kapacitete i otvoreno podržava zemlju koja je žrtva agresije.”

O novom poretku, Picula je kazao kako još ima mnogo pukotina zbog kojih treba biti oprezan, ali je sada potpuno sigurno da EU više nikada neće biti ovisna o ruskim energentima, a morata će smanjiti i svoju zavisnost o kineskom tržištu.

“Jedan od ciljeva ruske agresije sigurno je bio i razdvojiti Europsku uniju od Sjedinjenih Američkih Država i obnoviti ruski utjecaj. Ipak, to se nije dogodilo te je i NATO ojačan za dvije nove članice koje to ne bi postale da nije bilo ovakvih okolnosti. Putin je mislio da će Europa kapitulirati zbog svoje velike ovisnosti o energentima, no umjesto toga EU se odlučila proširiti i odmaknuti od štetnih zavisnosti.”

Upitan o činjenici da su pojedine države u Europi povijesno naklone Rusije i da bi to rezultirati dodatnim problemima, Picula se osvrnuo na BiH kojoj je dodijeljen kandidatski status, ali koja je još daleko od početka pravog integriranja u EU, upravo zbog neprihvaćanja sankcija Rusiji.

“EU će morati imati daleko principijelniji stav prema zapadnom Balkanu, a od svih zemalja članica i zemalja kandidatkinja očekuje se beskompromisna sinkroniziranost u sigurnosnoj politici. Nedovoljno oštar pristup mogao bi imat štetne posljedice stoga će Europska komisija morati unaprijediti svoje diplomatske napore.”

O mogućim ishodima i rokovima završetka rata, Picula je kazao da Ukrajina nipošto neće pristati na teritorijalne ustupke te smatra da će ovaj rat potrajati duže od procijenjenih 6 mjeseci.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.