HR EN
14. lipnja 2023. Iz Medija

Picula: Prosvjedi u Srbiji neće svrgnuti Vučićev režim

Hrvatski zastupnik u EP-u Tonino Picula, u N1 Studiju uživo komentirao je posjet predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Srbiji i opće stanje

“Indikativno je za kvalitetu hrvatsko-srpskih odnosa da je ovo prvi posjet predsjednika Vlade Srbiji otkako obnaša tu dužnost. Složit ćete se, pomalo čudno kada je riječ o susjednim zemljama, ali za tako nešto postoji dosta razloga. Ne treba ići samo dublje u prošlost, nego gledati i kako su se razvijali odnosi zadnjih nekolko godina, odnosno nisu se razvijali”, rekao je Picula.

Dodaje da treba iskoristiti svaku mogućnost da se razgovara. “U diplomaciji je razgovor osnovni instrument i vjerujem da treba pozdraviti odlazak premijera Plenkovića u Srbiju.”

“Kad govorimo o dosezima i rezultatima posjeta, tu treba zadržati skepsu. Vidjeli smo kako kako su završavali raniji susreti najviših dužnosnika dviju zemalja. Nekog pomaka u odnosima nije bilo. Vidjet ćemo hoće li ovaj posjet ostaviti dubok trag na bilateralne odnose”, kazao je Picula koji smatra da će najviše profitirati dvije zajednice, kako srpska u Hrvatskoj, tako i hrvatska u Srbiji.

Plenković u Srbiju ide u vrijeme kada srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić doživljava najveću krizu vlasti, a zategnuti su odnosi i s EU-om. “Okolnosti u kojima dolazi do posjeta Plenkovića Srbiji su intrigantne, zanimljive. Zbog niza činjenica ovaj posjet nadilazi bilateralni karakter. Sigurno da susret treba doživjeti u nekoj vrsti konteksta odnosa Srbije i EU-a. Ne mogu se oteti dojmu da ovaj posjet ima i širi značaj. Koliko će to djelovati na relaksaciju odnosa Beograda i Zagreba i Beograda i Bruxellesa u ovom trenutku mi je teško procijeniti, no za pregovaračku poziciju Srbije bit će utjecajnije ono što Vučić radi u Srbiji, a u ovom trenutku on je vjerojatno u najtežem i najkompliciranijem položaju otkad je preuzeo apsolutnu vlast u Srbiji i čini mi se da svaki njegov potez treba uzeti sa zrnom soli. Čini mi se da on uspješno godinama presvlači političke kože, ali političku ćud zadržava”, komentirao je Picula.

Picula se osvrnuo i na opće stanje u Srbiji.

“Prosvjedi pokazuju kulminaciju i rast nezadovoljstva dobrog dijela građana na, ne samo rekacije vlasti na masovna ubojstva, nego je to i ukupna ocjena vladanja Aleksandra Vučića proteklih 10 godina. No kao i mnogo puta ranije ti prosvjedi nisu se pretvorili u značajniji pokret koji bi direktnije mogao ugroziti poziciju Aleksandra Vučića. On je uništio političku opoziciju i nedostaje finalna artikulacija nezadovoljstva koja bi režim još više uzdrmala”, rekao je Picula.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.