HR EN
4. listopada 2023. Iz Medija

Picula: Oružani sukob na Kosovu prijeti ozbiljnim posljedicama za regiju

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu te izvjestitelj za preporuke o zapadnom Balkanu, u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" analizirao je ima li Europska unija odgovor na krizu na Kosovu, potencijalne sankcije Srbiji te kako smanjiti rizik od pojačavanja sukoba i povratak Srbije i Kosova pregovorima.

“Mislim da je više od 90 posto zastupnika koji su uzeli riječ po toj točki vrlo jasno osudilo Beograd, ako ne zbog direktne organizacije, onda zbog logističke potpore onima koji su izazvali pogibiju kosovskog policajca i okrenuli stranicu u odnosu Beograda i Prištine te Bruxellesa prema događajima od 24. rujna. Zastupnici su osudili događaj te traže istragu što se zapravo dogodilo. Žele promjenu politike EU prema procesu dijaloga koji očito ne funkcionira. Traže da se ili promijene oni koji vode taj proces ili da mu se da jedna nova vrsta ozbiljnosti i kvalitete”, rekao je Tonino Picula.

Dodao je i kako ovo što se dogodilo na sjeveru Kosova više nije izolirani incident. “To više nije sukob dva narativa, nego je postao i oružani sukob, koji može ne samo pogoršati odnose između dvije države nego vjerojatno imati i dalekosežnije posljedice.”

O stanju na Kosovu raspravljalo se jučer u Europskom parlamentu gdje je nekoliko hrvatskih zastupnika pozvalo da se Srbiji uvedu mjere zbog napada. Kaznu za Srbiju priziva i kosovski premijer Kurti te traži izručenje i predaju svih koji se terete za kaznena djela te bijeg s mjesta zločina. Milanu Radoičiću, uhićenome u Srbiji zbog pokušaja oružane pobune na sjeveru Kosova, određen je pritvor od 48 sati, a policija je pretražila njegov stan i ostale prostorije.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.