HR EN
8. veljače 2023. Iz Medija

Picula o novom Zakonu o izbornim jedinicama: Više nema povlačenja

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u EU parlamentu, danas je u N1 Studiju uživo komentirao odluku Ustavnog suda o ukidanju Zakona o izbornim jedinicama, koji prestaje vrijediti 1. listopada, te se dotakao i stanja u Srbiji i BiH u kontekstu pristupanja EU

Komentirajući hoće li uslijediti logičan zakon nakon ukidanja postojećeg Zakona o izbornim jedinicama, Tonino Picula je rekao: “Rokovi su kratki, znamo iz prakse da neka vrsta logike često ne ide s političkim interesom. Odluka Ustavnog suda signalizira da možemo biti spremni na druge događaje indikativne za superizbornu 2024. Iduće godine su i europski i predsjednički izbori uz parlamentarne. Kampanja je na neki način počela.”

“Postoji dugotrajno nezadovoljstvo oporbenih stranaka tim zakonom. Sad nema povlačenja, mora se donijeti novi zakon. Imam osjećaj da kolege iz HDZ-a neće puno tugovati kad Vlada iznese prijedlog, a Sabor ga usvoji”, dodao je.

Picula je komentirao i situaciju u Srbiji i europski prijedlog za normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova:

“Kad se čitaju novinski naslovi, može se steći dojam da je riječ o nečemu prevratničkom, da su otklonjene dileme. No, posebni izaslanik g. Lajčak je ipak bio suzdržan na tom sastanku, naznačio je mogućnost da se konačno stvari pokrenu s mrtve točke. Čini mi se da ovom dinamikom, koji je prijedlog izazvao, možemo očekivati ipak ozbiljnije dogovore koji bi puno značili ambicijama Srbije, ali i Prištini koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u. No, oni imaju veći set problema nego Srbija. Jedini izlaz za obje države je da približe stavove.”

Određene promjene su se dogodile kroz pomake geopolitičkih okolnosti, stoga je EU morala postati lider u procesima potencijalnih novih kandidata. Srbija ima ozbiljnih problema, postotak usklađenosti politike s EU-om godinama je nizak, čak je i pao, a čak ni građani u velikoj mjeri ne podržavaju članstvo. Ipak, vjerujem da će Beograd zbog vlastitih interesa prilagoditi retoriku i ponašanje.”

Na pitanje je li rješenje da Srbija uvede sankcije Rusiji, odgovorio je: “Od Vučića se očekuje uvođenje sankcija. Bilo je pokušaja iskoraka prema Srbiji, no još postoji ozbiljan front odbijanja koji ne dozvoljava srpski napredak dok se ne uvedu sankcije Putinovoj Rusiji. Beograd je na potezu.”

Na koncu se osvrnuo i na stanje u BiH: “Ono što je ujedinilo koaliciju stranaka koje su preuzele odgovornost nakon izbora je želja smjene postojećih političkih struktura, prvenstveno SDA. Imate lakše dogovaranje kad nekog treba smijeniti s vlasti. Pozitivni pomaci u BiH se vide već sad.”

 

Članak dostupan na poveznici: https://n1info.hr/vijesti/picula-o-izbornom-zakonu-imam-osjecaj-da-kolege-iz-hdz-a-nece-puno-tugovati/

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.