HR EN
16. veljače 2023. Iz Medija

Picula: Kazne za oglašavanje lažnih vijesti

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u EP-u i Član INGE 2, Posebnog odbora za vanjsko uplitanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje, za Jutarnji je list komentirao novu regulativu EU-a o političkom oglašavanju na društvenim mrežama.

“Cilj ove regulative podrazumijeva uspostavljanje strogih obveza transparentnosti za pružatelje usluge političkog oglašavanja te uvođenje usklađenih pravila unutar EU-a o korištenju tehnika tzv. targetinga i političkih oglasa koji koriste osobne podatke”, objasnio je Picula.

Dodao je kako je “jedan od glavnih prioriteta regulative bilo i stvaranje online europskog repozitorija za sve političke oglase koji bi uključio kopije oglasa i detaljne informacije o identitetu sponzora, iznosu potrošenom na kampanju, kao i metriku angažmana. Ovo je velika pobjeda budući da će na ovaj način i institucije i organizacije civilnog društva imati daleko bolji uvid u političke kampanje.”

Ipak, radi se o specifičnom području, stoga je podsjetio kako se u S&D-u već izborio za zabranu korištenja osobnih podataka u oglašavanju općenito, ali su za političko ciljanje publike morali prihvatiti kompromisna rješenja poput zabrane upotrebe osjetljivih podataka, lokacije, političkih preferenci, u skladu s INGE izvješćem, koji se bavi sprečavanjem stranog uplitanja u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje.

Kako bi se olakšala identifikacija političke reklame, S&D se založio za uvođenje objektivnih kriterija koje treba uzeti u obzir kako bi se utvrdilo predstavlja li poruka političko oglašavanje. Pritom će se sve informacije vezane uz politički oglas ili kampanju političkog oglašavanja morati zadržati 10 godina u repozitoriju, objasnio je Picula novost.

“Također, politički oglasi morat će sadržavati svojstvene oznake i sadržavati opširne informacije. Detaljne obavijesti o transparentnosti morat će pružiti izdavači političkih oglasa. Dakako, uvest će i kazne za nepoštivanje ovih pravila.”

Što se tiče stava zastupnika o regulaciji, podsjetio je kako se “temom korištenja lažnih vijesti i propagande u službi destabilizacije članica i ustanova EU bavi još od 2014. godine, i osim sudjelovanja u izradi nekih ranijih izvješća EP-a, više je puta kroz godine istupao na tu temu. Naime, već je tada bilo jasno kako su nakon Velike recesije 2008. godine geopolitički rivali Europske unije, poimence Rusija i Kina ulagali velik novac u farme trolova, koji su proizvodili i distribuirali lažne vijesti s ciljem stvaranja nepovjerenja u institucije i demokratske procese u članicama. I bili su godinama iznimno uspješni u tome, dok EU nije prepoznala opasnost i počela onemogućavati distribuciju takvih lažnih članaka. Vrijeme je da se političko oglašavanje jasno označi.”

Obzirom na mogućnost zloupotrebe oglasa, Picula je objasnio: “Prikupljanje interesa korisnika društvenih mreža za ciljano oglašavanje nije nepoznanica, nego doslovno način kako se omogućava to ciljano oglašavanje. Zloupotreba proizlazi iz same prirode onog što im se oglašava, u ovom slučaju od političkih oglasa koji manipuliraju činjenicama ili šalju netočne, zlonamjerne, huškačke poruke.”

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.