HR EN
14. rujna 2023. Iz Medija

Picula: EU mora primiti nove članice u doglednoj budućnosti

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu za N1 je komentirao govor Ursule von der Leyen o stanju Unije, posljednjem prije europskih izbora.

Kako je predsjednica Komisije u svom govoru rekla u Strasbourgu, “imamo europski zeleni plan u središtu našeg gospodarstva i bez premca u ambicijama.”

“Prvo što mi je palo na pamet je da taj govor opišem kao rasprave kad se donose proračuni”, rekao je Picula i dodao kako se ovaj saziv Europske komisije zaista suočavao s velikim brojem kriza.

“Nitko nije mogao predvidjeti pandemiju ni napad na Ukrajinu, što će izazvati tektonske poremećaje. Nemojmo zaboraviti da je ovaj EK raspolagao s najviše sredstava u ne znam koliko destljeća da ublaži posljedice svih tih kriza”, podsjetio je hrvatski europarlamentarac.

Picula je također kazao kako Manfred Weber ni ne krije da pokušava igrati dobitnu kartu, a to je rastuća desnica u EU-u, prema kojoj je dosad postojao sanitarni koridor. “Radi se o grupaciji koja ima pravo na plitičku egzistenciju, ali… To nisu euroskeptici, oni su eurofobi. Oni žele anulirati EU i taj iskorak neće tako lako proći ni u EPP-u.”

Podsjeća i kako je u ovom sazivu formalno završen Brexit, a da nijedna nova članica nije ušla u EU.

“Ako EU zaista želi zadržati profil otvorenog priojetka, mora računati na to da primi nove članice u doglednoj budućnsti. Koliko je to realno do 2030., to je pitanje. EP je u tome bio oprezniji od Charlesa Michela. Drago mi je da je von der Leyen rekla da proširenje i produbljivanja EU-a moraju ići ruku pod ruku”, kaže.

Na pitanje hoće li se preklapati teme na izborima, Picula odgovara kako su europske teme i naše teme.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.