HR EN
5. prosinca 2023. Iz Medija

Picula: Čvrsta transatlantska podrška Ukrajini očuvat će demokraciju

Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj EP-a za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, za HRT se osvrnuo na važnost transatlantskog saveza i nastavka podrške Ukrajini nakon redovitog dijaloga zakonodavaca održanog u Washingtonu prošli tjedan

Picula je istaknuo važnost zajedničkih vrijednosti i čvrste podrške Ukrajini u trenutnom geopolitičkom kontekstu.

"Ako je suditi po zajedničkoj izjavi koju smo dogovorili nakon rasprava o situaciji u Ukrajini, ali i cijelom nizu otvorenih pitanja, tada SAD i EU još uvijek čvrsto stoje iza Ukrajine, odnosno njezinog prava da se obrani od ruskog agresora. Dapače, vrlo jasno smo naglasili da ako bi bilo tko zauzeo nekakvo drugačije stajalište i ako bi ukupna podrška Kijevu oslabila, da to ne bi samo ugrozilo borbu Ukrajinaca za slobodu, za postojanje, nego bi se to i te kako odrazilo i na našu transatlantsku sigurnost," rekao je Picula.

Istaknuo je i značaj transatlantskih odnosa u trenutku kada su pod znatnim pritiskom. "Odnosi između EU i SAD-a koji su još uvijek dva najznačajnija faktora kada govorimo o međunarodnoj sceni, gotovo polovica svjetskog BDP-a se stvara na ovim dvjema stranama Atlantika, ali da ti bilateralni odnosi, nazovimo ih tako, između Bruxellesa i Washingtona su pod ozbiljnim pritiskom, kao malo kada posljednjih desetljeća," dodao je Picula.

Picula je također naglasio pritiske koji dolaze s više strana, uključujući vanjske krize poput rata protiv Ukrajine i situacije na Bliskom istoku, kao i odnos prema Kini na Indo-Pacifiku. Naglasio je potrebu za pronalaženjem zajedničkog stava i suglasja između SAD-a i EU-a kako bi se obranio međunarodni poredak zasnovan na pravilima koja su i donijela izuzetan prosperitet.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.