HR EN
22. srpnja 2021. Iz Medija

Newsletter: siječanj - srpanj 2021.

Novi newsletter hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Tonina Picule donosi pregled najistaknutijih aktivnosti od siječnja do srpnja 2021. godine

Drage prijateljice i prijatelji, stranačke kolegice i kolege,

Pred Vama je moj newsletter za prvo ovogodišnje polugodište, koje se očekivano pokazalo politički dosta izazovnim za Europsku uniju i Hrvatsku kao njezinu i dalje najnoviju članicu. Pandemijske okolnosti doista su se izmijenile, od početka godine cjepiva cijelog niza proizvođača su dostupna u EU i Hrvatskoj, što je umanjilo pritisak na zdravstvene ustanove i na sreću smanjuje smrtnost od opakog COVID-19 virusa, no i dalje razina procijepljenosti u našoj zemlji ne može biti zadovoljavajuća. Dopustite da Vam sugeriram da, ukoliko već niste, iskoristite priliku i cijepljenjem zaštitite svoj i živote vaših najbližih, ali i svih naših sugrađana. To je posebno važno u svjetlu pojave novih i opasnijih sojeva virusa, koji prijete ponovno produljiti neizvjesnosti u kojima živimo, zdravstvene i ekonomske. A u svojevrsnoj sjeni pandemije, Europska je unija krenula korak dalje. Drago mi je da sam u ovih pola godine i sam tome pomogao doprinjeti.

Netom prije izlaska ovog newslettera, Odbor za vanjsku politiku EP prihvatio je i moje Izvješće o budućnosti odnosa EU i SAD-a, koje postaje jedan od temelja za dugoročne politike Europske unije prema SAD-u: to je ustvari nova agenda koja naglašava multilateralnu suradnju za zdraviji svijet, borbu protiv klimatskih promjena, reformirana pravila trgovine, promociju demokracije i poredak baziran na zajedničkim vrijednostima kao i reformu globalnog poretka u čijem je središtu borba protiv društvenih i ekonomskih nejednakosti. Na kraju, ponosan sam što sam početkom srpnja održao sastanak s povjerenikom EK za poljoprivredu Januszom Wojciechowskim, kojem sam imao priliku izložiti argumente za zaštitu našeg tradicionalnog vina, prošeka. Zadovoljan sam njegovim interesom za temu i vjerujem da idemo u dobrom smjeru kako bismo, unatoč neosnovanom talijanskom protivljenju, prošeku osigurali mjesto na europskim stolovima pod njegovim pravim imenom. Za sva Vaša pitanja, moj Vam je ured i dalje na raspolaganju.

Srdačno, Tonino

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.