HR EN
5. rujna 2022. Iz Medija

Korupcija je toliko raširena da je sad i HDZ vidi

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao planove Europske unije nastavno na pitanje velike energetske krize, te se osvrnuo i na kriminalne radnje na tržištu plina, u kojoj je INA oštećena za milijardu kuna.

“To i dalje nije europska tema. Institucije se ne bave tim slučajem, ali to ne znači da je on nevažan. Vidjet ćemo hoće li neka od europskih institucija imati razlog da se to propita. U ovom trenutku europske institucije usmjerene su na tešku situaciju s energentima u EU”, rekao je Picula. 

Picula je objasnio kako će se više znati o mjerama štednje koje priprema EU kroz tjedan dana, kada dođe službeno priopćenje.

“Idućeg tjedna Europska komisija mora naći zajedničku formulu kako Europa može utjecati na ovu kompliciranu situaciju. Traži se rješenje kako ograničiti potrošnju električne energije, ali i kako ograničiti cijene energenata koje, prepuštene tržištu, divljaju”, rekao je.

Spomenuo je kako je Njemačka na neki način ground zero za sve probleme s kojima se nosi Europska unija. Pomak je što Njemačka planira osposobiti peti LNG terminal, ali recentna zbivanja predstavljaju veliki ispit za europsku zajednicu. “Energetika i hrana su strateški elementi preživljavanja koje definiraju pozicioniranje države na globalnoj razini. Države članice nedavno su se zajednički zadužile na svjetskim financijskim tržištima kako bi formirale fond za obnovu, a na kraju su svi imali koristi od toga.”

Komentirajući pljačku INA-e, rekao je kako su “članovi HDZ-a strateški postavljeni u cijeloj državi”.

“Na neki način čini mi se da je ovo prilika za prekretnicu. Korupcija je toliko raširena da ju vidi i sam HDZ”, zaključio je Picula.

 

Cjeloviti video dostupan je na poveznici: 

https://hr.n1info.com/vijesti/tonino-picula-korupcija-je-toliko-rasirena-da-je-sad-i-hdz-vidi/

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.