HR EN
14. prosinca 2020. Intervjui

Uredan Brexit je malo vjerojatan

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula dao je intervju za Slobodnu Dalmaciju 12. prosinca osvrnuvši se na skorašnje okončanje Brexita i razgovor britanskog premijera Borisa Johnsona i predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen o uređenju trgovinskih odnosa.

“O izvjesnosti postizanja dogovora između EU i Velike Britanije možda najviše govori činjenica kako je Europska komisija jučer, u četvrtak 10. prosinca objavila kako je sastavila popis rezervnih mjera koje će primjenjivati u slučaju da do dogovora ne dođe. U prilog tome govore i izjave britanskog ministra vanjskih poslova Dominica Raaba da ne očekuje da bi se nakon ove nedjelje pregovori mogli nastaviti”, otkrio je Picula.

Ustvrdio je i da su “mjere EU-a još jedan znak dobre volje prema doista nepojmljivo nerazumnim britanskim pregovaračima, s ciljem da britanski i europski građani što manje osjete prve posljedice neurednog brexita. Dakle, ukoliko ne dođe do dogovora do nedjelje, mjere koje će stupiti na snagu nakon prvog siječnja 2021. su osiguravanje osnovnog zračnog prometa, kako bi se još šest mjeseci neometano odvijao zračni promet ukoliko na isto pristane i UK.“

Preostalo je, objašnjava Picula, i osiguravanje adekvatnog zakonskog okvira za autorizaciju recipročnog pristupa EU i britanskih ribarskih brodova u vode onih drugih nakon 31. prosinca 2020., kako bi se osigurala održivost ribarstva zbog njegove važnosti za građane EU i UK koji žive od te djelatnosti u mnogim obalnim područjima.

Kroz svoj rad u Međuskupini za mora, otoke, rijeke i priobalna područja, Picula je priznao da kontinuirano naglašava važnost osiguravanja adekvatnih životnih uvjeta za sve građane Europske unije u tim područjima. “Ljudi koji žive od ribarstva teško rade i od iznimne je važnosti da im se pomogne da zadrže svoja radna mjesta i ribarsku djelatnost. Europska unija u pregovorima želi zadržati pristup britanskim vodama za svoje ribarske brodice, gdje godišnje izlove oko 650 milijuna eura ribe. Britanci pak žele lavovski dio tog ulova za sebe nakon izlaska iz EU i zajedničke ribarske politike. No, kvaka je u tome da Britanci oko tri četvrtine ribe koju ulove prodaju upravo drugim članicama Europske unije. Ali ako ne bude dogovora o ribarstvu, više neće imati bescarinski pristup tržištu Unije.”

Upitan o posljedicama neuspjeha skorašnjeg dogovora, Picula je zaključio kako obje strane imaju što dobiti i izgubiti, no realno, Britanci imaju za izgubiti puno više te dodao: "EU će Veliku Britaniju tretirati kao i sve ostale treće zemlje. Britanske će izvozne robe, njih oko 90 posto procjenama same Konfederacije britanske industrije, biti podložne EU carinama. Britanski izvoz u druge članice EU u opadanju je već godinama, od proglašavanja rezultata referenduma o brexitu. Za očekivati je da će se supstitucija britanskih roba i usluga nastaviti."

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.