HR EN
10. veljače 2022. Intervjui

Ukrajinska kriza najveći je izazov EU od raspada Jugoslavije

Ukrajincima je najvažnije da od EU i NATO čuju jasnu poruku podrške u obrani svoje slobode, rekao je za BBC Picula

Bruxelles, London, 10 veljače 2022. - “Grupiranje ruskih snaga na ukrajinsko-ruskoj granici je odavno prestao biti lokalni problem, danas je to globalna sigurnosna prijetnja”, ocijenio je danas u gostovanju na BBC World News i BBC One hrvatski zastupnik Tonino Picula, koordinator za vanjsku politiku EU iz grupe Socijalista i Demokrata u Europskom parlamentu.

Ukrajina je, naglašava Picula, ušla u osmu godišnjicu rata s proruskim separatistima, koji su uz podršku Rusije, otcijepili čak tri istočnoukrajinske regije, Donjeck, Luhansk i Krim. “Unatoč tome, možda zvuči paradoksalno – ali dok se oko Ukrajine razvija prava drama, građani, kao i državni vrh, nisu skloni dramatiziranju. Građani su svakako zabrinuti, ali ne odaju dojam da su u panici”, rekao je i dodao: “Ocjena mojih ukrajinskih sugovornika je da nema potrebe izazivati osjećaj izvanrednog stanja prikazivanjem vojne opreme na ulicama kako bi se destabilizirao bankarski sustav i gospodarstvo”.

Picula smatra kako se Ukrajina dobro priprema za mogući smjer djelovanja, a čak i bez izravne vojne agresije, Rusija godinama aktivno potkopava ukrajinski demokratski i društveno-ekonomski razvoj, dezinformacijama i drugim sredstvima. Komentirajući današnji posjet britanskog premijera Borisa Johnsona Bruxellesu i njegovu izjavu kako je Europa u najvećoj sigurnosnoj krizi u zadnjih nekoliko desetljeća, Picula je rekao kako se to već podrazumijeva. “Rat je nažalost bliži nego ikad u zadnjih dvadeset godina, ali vjerujem da još uvijek postoji šansa da se preokrene tijek radnji i događaja putem jake diplomacije. Moramo biti vrlo usredotočeni na očuvanje jedinstva zapadnih zemalja ako mislimo na najučinkovitiji način odvratiti ovu potencijalnu rusku agresiju”, rekao je. Ovo je kriza u kojoj brojni europski čelnici imaju priliku dokazati kako razmišljaju o trenutnoj sigurnosnoj arhitekturi u Europi, ističe.

Uspoređujući ruski i europski pristup, ocijenio je kako je Rusiji daleko jednostavnije govoriti jedinstvenim glasom, jer je to glas predsjednika Putina. “S druge strane, zapad je pluralistički, različite članice imaju različite senzbilitete i interese. U ovoj je kriznoj situaciji najvažnije zadržati zajednički nastup, kako Rusija ne bi imala mogućnost iskoristiti nesuglasice u svojem pokušaju napada na suverenitet Ukrajine. Različiti glasovi Pariza i Londona nisu problem dok je finalni stav u nastupu prema Moskvi jedinstven”, naglašava.

Ukrajincima je najviše stalo do toga da čuju jasnu poruku o podršci NATO i EU u mogućem sukobu s Moskvom. Ne vjerujem kako među europskim liderima postoje oni koji bi bili spremni Ukrajinu zanemariti, već moramo omogućiti Ukrajincima da obrane svoju slobodu i način života. “Ova kriza je veliki stres test i za nas u Europskoj uniji, najveći još od ratova nakon raspada Jugoslavije”, zaključio je Picula.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.