HR EN
9. studenog 2020. Intervjui

Picula za N1: EU sa SAD-om opreznije no ikad

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i stalni izvjestitelj EP-a za odnose sa SAD-om, Tonino Picula, za N1 televiziju je procijenio što Unija očekuje od Joea Bidena

"Ako je suditi po pravoj poplavi čestitki koje su europski lideri poslali Joeu Bidenu, može se reći da je dobar dio političke Europe i dužnosnika EU-a odahnuo, da je ta promjena u SAD-u više nego dobrodošla", konstatirao je Picula na N1.

Picula je kazao da je "Bidenova pobjeda odgovor na očekivanja europskih političara da će odnosi SAD-a s Bruxellesom vremenom postati daleko bolji nego što su bili tijekom četiri godine Trumpvog mandata". Dodao je da EU pritom ne širi euforiju, te da je svima jasno kako danas stoje stvari u SAD-u: "Ako malo bolje pogledate te čestitke, nema iluzija da će se nešto promijeniti preko noći. Biden će se morati koncentrirati na ozbiljno i teško Trumpovo političko i drugo naslijeđe prije nego što se bude mogao posvetiti međunarodnim odnosima."

Picula smatra da je nakon iskustva s Trumpovim mandatom "u ove četiri godine EU naučila da s Amerikom mora postati opreznija nego ikad" te dodao da su europski dionici svjesni da se taj svijet ne može rekonstruirati u kratkom vremenu kad je riječ o europskoj perspektivi na političke procese u SAD-u nakon Drugog svjetskog rata.

Također, Picula je prognozirao Bidenove korake: "Najavio je formiranje posebnog tima koji će se nositi s posljedicama pandemije u SAD-u. Mislim da ćemo vrlo brzo svjedočiti povratku SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, koju je Trump tako vehementno napustio, kako bi poslao još jednu poruku da on ne vjeruje u multilateralne organizacije".

Picula je komentirao i povratak SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju pod Bidenom: "Biden je pred izbore naglašavao izmjenu energetske slike SAD-a, akcent na proizvodnju energije iz čistih obnovljivih izvora, što bi ga trebalo vratiti u okrilje Pariškog klimatskog sporazuma, kojega su na kraju krajeva on i Obama i prihvatili na kraju svog mandata, što je jedan od osnovnih profila politike koju vodi EU kroz svoj Zeleni plan."

Naposljetku, Picula je istaknuo i Iranski nuklearni sporazum, za EU vrlo važno sigurnosno pitanje odbačeno proteklih godina te zaključio da će “i tu Biden vrlo brzo morati objasniti gdje stoji te ustvrdio da Bidena očekuje i izrazit angažman oko Brexita stoga što osim objektivne važnosti implicira i sigurnosna pitanja u Sjevernoj Irskoj.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.