HR EN
23. veljače 2021. Intervjui

Okolišno neutralna EU - najveći europski projekt

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i koordinator S&D-a, Tonino Picula, odgovorio je danas na tri pitanja Jutarnjeg lista zasnovana na ponovnom problematiziranju izuzetno bitne teme klimatskih promjena, a potisnute i zanemarene razbuktalom pandemijom

Picula, upitan hoće li 2021. biti presudna o borbi protiv klimatskih promjena, odgovorio je: “Svaka godina pred nama, dok ne ostvarimo ciljeve zacrtane kroz Pariški klimatski sporazum, agendu Europa2050, odnosno ciljeve Europskog zelenog plana kojima stremimo do 2050. godine Europu učiniti klimatski neutralnom, jest presudna.

Riječ je o politički, ekonomski i sociološki možda najzahtjevnijem projektu pred kojim se Europa našla u svojoj povijesti, a zahtijeva snažna ulaganja u obnovljive izvore energije, tehnologije daleko učinkovitijeg korištenja svih oblika energije, te ulaganja u goleme socijalne troškove tehnološke, ekonomske i digitalne transformacije Europske unije tijekom sljedećih deset, dvadeset i trideset godina.

Upravo s tim ciljem privodim kraju Izvješće „Kohezijska politika i regionalne strategije zaštite okoliša u borbi protiv klimatskih promjena“, čije će finalne preporuke artikulirati kako sredstva kohezijske politike i regionalnog razvoja iskoristiti za pravednu energetsku tranziciju i zaštitu okoliša temeljenu na ciljevima Europskog zelenog plana, Pariškog sporazuma, te oporavak ekonomije EU po završetku pandemije.

Naime, cilj kohezije je smanjiti razlike između europskih regija i regija u samim članicama Unije, a upravo su klimatske promjene jedan od uzroka povećanja razlika između regijama koje se kohezijskim mjerama pokušava smanjiti. Zato i jest jedino smisleno da se ulaže upravo u energetsku tranziciju i zaštitu okoliša, kako bi se jaz u razvoju smanjio tamo gdje je to najpotrebnije: u dostupnosti čiste energije i okoliša, koji su jedan od ključnih faktora u podizanju kvalitete života građana Unije.”

I kao predsjednik Međuskupine EP-a za mora, rijeke, otoke i priobalna područja, Picula je priznao kako se kroz svoj rad i u ostalim odborima EP redovito bavi upravo temama zaštite okoliša, očuvanja bioraznolikosti i energetske tranzicije, iz perspektive kohezije, ruralnog razvoja i maritimnih politika: “Tijekom proteklih šest godina, uz sudjelovanje u osnivanju Tajništva za čiste otoke Europske komisije, svojim sam amandmanima na europski proračun za pilot projekte energetske tranzicije otoka, a kasnije i ruralnih područja, osigurao ukupno šest milijuna eura.

Moj je ured ranije izdao vodič za pametno upravljanje vodom „Izazov: uštedi vodu“, gdje smo, temeljeno na iskustvima otoka, koji uvijek vode bitku sa štednjom pitke vode, napravili niz preporuka kako učinkovitije upravljati tim najdragocjenijim resursom.

Kako pandemija ipak nije potpuno zakočila neophodne korake u nezdravstvenim politikama, Picula je kazao da se u narednim tjednima organiziraju konferencije o zajedničkom promatranju oceana i predstavljanju Okvira za oceane pomoću kojeg će se pomoći tvrtkama da mjere i umanje negativni utjecaj svog poslovanja na okoliš i oceane.”

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.