HR EN
12. veljače 2022. Intervjui

Moramo se više okrenuti susjedima izvan EU

U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, Picula komentira Ukrajinu, zapadni Balkan i naš odnos prema tim krizama

Intervju je vodio Hrvoje Prnjak, urednik u Slobodnoj Dalmaciji.

 

Kakve su vaše osobne impresije iz Ukrajine, iz kontakta s "običnim" ljudima – boje li se ljudi rata ili su možda već i umorni od višegodišnjih ratnih tenzija, prekida primirja itsl.? Podsjeća li Vas po ičemu atmosfera u Mariupolu i Kijevu na ovdašnju s početka devedesetih? Možda će zvučati paradoksalno, ali dok se u i oko Ukrajine razvija prava drama, građani pa i državno vodstvo nisu skloni dramatiziranju. Građani su sigurno zabrinuti, ali ne daju dojam da su u nekoj panici. Ocjena mojih ukrajinskih sugovornika je kako nema potrebe demonstracijom vojne opreme po ulicama izazivati osjećaj izvanrednog stanja, destabilizirati bankovni sustav i slabiti ekonomiju. -

Kako ocjenjujete generalnu politiku EU-a u odnosu na rusko-ukrajinsku krizu? Može li se uopće govoriti o jedinstvenoj politici u tom smislu? Neke države, očito vođene primarno svojim ekonomskim interesima, kao da su odlučile "povući ručnu", poput recimo Njemačke? Je li to nešto što zapravo ohrabruje Rusiju u njezinim, očito još neutaženim, aspiracijama na ukrajinski teritorij? Ruski pritisak na Ukrajinu samo je najnoviji stres test za iskazane geopolitičke ambicije Europske komisije, ali i drugih institucija EU. Čini se kako, ipak, geopolitičke okolnosti u znatno većoj mjeri utječu na EU nego ona na njih. Opet se pokazuje koliko je zajednička vanjska, sigurnosna i obrambena politika u zaostatku u odnosu na recimo monetarnu uniju ili integriranost jedinstvenog tržišta. I nije ovdje riječ samo o njemačkom oklijevanju u odobrenju isporuka vojne opreme Ukrajini. Tu je i Mađarska sa svojim uhodanim otporom kada treba pokazati otpor raznim autokratima. S druge strane, sve više na uvjerljivosti dobiva teza kako je Ukrajina posljednji dio slagalice u Putinovoj ambiciji da obnovi Rusiju u opsegu bivšeg SSSR-a. Bjelorusija je gotovo u potpunosti podređena Moskvi, kao i Kazakstan, tijekom ruskih intervencija u njihovim internim krizama.

- Kakva je u svemu, po Vašem mišljenju, uloga Amerike? "Žrtvuje" li ona na neki način Ukrajinu, njezin prosperitet i budućnost za ostvarenje svojih ciljeva i širenja NATO-a prema istoku, ili u američkom angažmanu prepoznajete težnju za istinskom pomoći Ukrajincima? Još jedan paradoks; čini se da je agresivna Putinovu politika prema svom susjedstvu na najboljem putu da ojača koheziju unutar EU, NATO-a kao i da vrati Washington u Europu. Poznato je da Amerika već duže vrijeme koncentrira interese i pažnju prema Indopacifiku, prvenstveno zbog rivaliteta sa sve utjecajnijom Kinom. Eventualno proširenje NATO-a na Ukrajinu je, naravno, priča na vrlo dugom štapu, čega su svjesni i sami Ukrajinci. Međutim, to je dio modernog ruskog narativa koji dubinske razloge raspada Sovjetskog saveza ne želi opraštati - drugima.

- Upada u oči i to što se "glavni" razgovori ipak vode na relaciji Amerika-Rusija? Je li EU u ovom slučaju propustila prigodu da se i sama jače pozicionira u čitavoj priči i nametne kao faktor moći? Ustvari, Putin o europskoj sigurnosti ne želi toliko razgovarati s čelnicima EU nego preferira direktne dogovore s Amerikancima što je dio njegove strategije razdvajanja Zapada, jačanja multipolarnosti i slabljenja multilateralnosti. S druge strane, nije mu mrsko neposredno razgovarati s gospodarskim establishmentom EU i podsjećati ga na profite od rusko-europske suradnje. EU je nastala kao najuspješniji mirovni projekt u cjelokupnoj europskoj povijesti. Pomirenje i suradnja su upisane u njen DNA kao što su regulirani brojnim sporazumima. Ali EU ne djeluje u vakuumu. Svijet se promjenio posljednjih desetljeća. Krize su posvuda na 15.000 km vanjskih granica EU dok je brzina integriranja zajedničke vanjske, sigurnosne i obrambene politike bila sporija. Ova kriza je ozbiljan poziv na buđenje.

- Prije puta u Ukrajinu, komentirali ste kako "pristajanje na ruske zahtjeve znači vraćanje na logiku podjele interesnih sfera i da Putin time želi oduzeti tu vrstu političkog subjektiviteta EU-i". No, u kojoj je mjeri EU i sama kriva što se tako doživljava od strane "velikih igrača"? (Odgovorio u ranijem pitanju) - Dolazak Joea Bidena u Bijelu kuću, nakon Trumpove politike udaljavanja od EU-a, bio je i povod za novo problematiziranje odnosa između EU-a i SAD-a, pa i u sigurnosnom smislu. Je li EU opet samo "junior partner" SAD-a u velikim krizinim situacijama ili se, vođena prije svega svojim interesima, može izboriti za ravnopravno mjesto za stolom? Općenito, možemo zaključiti da se naše zajedničke vrijednosti ne pretvaraju uvijek i lako u zajedničke interese. To bi nam činjenica trebala poslužiti kao poticaj da ih bolje definiramo, da se složimo kako se ponekad ne slažemo i da bolje komuniciramo razlike. Ipak, naše zajedničke vrijednosti i program puno su širi i značajniji od naših nesuglasica. Slika transatlantskih odnosa ne bi, naravno, bila kompletna ako ne analiziramo i stanje u EU. Struktura odlučivanja često onemogućuje da EU zauzme jednoglasne stavove, da odlučnije i brže reagira na geopolitičke i sigurnosne izazove. Zato vjerujem da je ovaj period ključan da EU razvije jaču ulogu Unije na globalnoj sceni.

- Povrat okupiranih dijelova Ukrajine, od Krima nadalje, gotovo da se u svjetlu aktualne krize više i ne spominje, kao da je riječ o apsolviranoj temi. Jedino svi govore o tome hoće li Rusija izvršiti novu agresiju na Ukrajinu: nije li to opasno za održivost načela nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta, za što smo donedavno mislili da je neupitno u današnjoj Europi? Činjenice govore da je rat, nažalost, stvarnost Ukrajine već punih osam godina. Međutim, u posljednje vrijeme to je definitivno prestao biti samo unutarnji problem Ukrajine jer je kriza prerasla u europski nego i globalni sigurnosni problem. Ne mogu se prihvatiti jednostrani zahtjevi koji nastoje razgraditi europsku sigurnosnu arhitekturu, potkopati suverenitet država i temeljna načela međunarodnih odnosa. Aktualni, maksimalistički zahtjevi Moskve prema Zapadu mogu se sažeti u slogan “Rusiji apsolutna sigurnost, svima drugima nesigurnost”. Treba podržati tekuće pregovore u okviru tzv Normandijskog formata koji su obnovljeni u Parizu, a nastavit će se u Berlinu. - Već ste komentirali prilično omalovažavajuće kritike predsjednika Milanovića na račun Vašeg odlaska u Ukrajinu. No ovdje Vas želim pitati – je li to što Vlada ima jednu, a predsjednik očito drugu vanjskopolitičku agendu kad je u pitanju ukrajinska kriza štetno za percepciju vanjske politike Hrvatske? Kako na to gledaju u Bruxellesu? Nerado prihvaćam javnu komunikaciju koja odstupa od racionalne rasprave o meritumu problema o kojem je riječ. U slučaju kojeg spominjete trebalo je odgovoriti na izrečene nesuvislosti oko konzumacije boršća, podizanja dnevnica, visine plaće, političke nebitnosti itd. Ja, za razliku od kritičara, nisam nikada nikome docirao iz “zona komfora” nego sam djelovao i djelujem u Ukrajini, BiH, Kosovu, izbjegličkim centrima u Nigeru, na tursko sirijskoj granici. Predsjednik i premijer očito ne uspjevaju, zbog već kroničnog sukobljavanja, sačuvati ni minimum državnog jedinstva na području vanjske politike. Najnoviji sukob je izazvao, u najmanju ruku, zbunjenost među našim saveznicima i partnerima.

- Kakva bi, po Vama, trebala biti politika RH prema ukrajinskoj krizi? Da što više gledamo svoja posla "dok se veliki svađaju", ili u čitavoj situaciji vidite možda povod za principijelnu podršku Ukrajini? I sami ste znali kazati "nismo slučajno članica NATO-a i nismo slučajno članica EU-a"? Protiv sam svake politike koja dovodi u pitanje vjerodostojnost Hrvatske i kao članice EU-a i kao članice NATO-a. Odstupanje od implementacije dogovorenih obveza ugrožava takvu vjerodostojnost. Naravno da Hrvatska ima prilike sudjelovati u procesima odlučivanja na tijelima organizacija čiji je dio. Ne treba bježati ni od prethodnih rasprava u zemlji o svakoj osjetljivijoj odluci. U svakom slučaju, treba pokazati solidarnost s zemljom čija se traumatična sadašnjost toliko rimuje s nedavnom hrvatskom prošlosti. - Nema dugo, konstatirali ste kako EU i međunarodna zajednica nemaju odgovore na moguću eskalaciju stalne krize u BiH. Rekli ste i da je to posljedica nedostatka vizije i prepuštanja zapadnog Balkana samome sebi. Nije li to ujedno i prigoda za važniju ulogu Hrvatske, za novu vanjskopolitičku agendu, ako ni zbog čega, onda zbog interesa za stabilizacijom situacije u susjedstvu, a i zbog Hrvata u BiH? Dalekoviše sam očekivao od hrvatske diplomacije i politike uopće nakon ulaska u članstvo EU prije gotovo devet godina. Kao zemlja koja ima multiregionalni karakter, Hrvatska je trebala razviti znatno aktivniju politiku prema svom susjedstvu koje još nije dio EU. Bilo je doduše iskoraka, ali nije riječ o kontinuitetu jedne takve politke. Hrvatska graniči sa čak tri zemlje na različitim stupnjevima pristupanja EU pa je trebala učiniti više na artikulaciji politike Bruxellesa prema jugoistoku. Danas s jedne strane imamo pomalo atrofiranu politiku proširenja EU, a s druge sve naglašeniju ulogu izvaneuropskih faktora na Zapadnom Balkanu koji ne dijele vrijednosti bloka. Taj prostor sve više obilježavaju izraziti autoritarni trendovi dok je BiH još dodatno izložena sve jačim disolucijskim procesima. Hrvati u toj zemlji, zbog erozije Daytonskog poretka i svoje malobrojnosti, osobito snažno osjećaju sudare interesa lokalnih političkih elita.

- Milorad Dodik jednom tjedna najavljuje separaciju Republike Srpske, pregovori o izbornom zakonu ne miču s mrtve točke; svi se pozivaju na Dayton, ali kako kome odgovara. Jeste li optimist ili pesimist kad je u pitanju bliska budućnost BiH? BiH je nažalost postkonfliktno, konfliktno, a treba svakako spriječiti da se ne razvije u prekonfliktno društvo. Osobito u izbornoj godini najveća opasnost prijeti od spajanja raznih kroničnih kriza. Dodik zbog svoje brahijalnosti i teatralnosti izgleda kao glavni lik tekuće drame, ali je ustvari sve više medij tuđih utjecaja na BiH i regiju. Glavna dilema se može oblikovati u pitanje kako umjesto homogenizacije konstitutivnih naroda u BiH postići homogenizaciju same BiH? Svakako ne ukidanjem konstitutivnosti nego razradom mehanizama autentičnog federalizma. BiH svakako ima pravo na svoju poziciju u arhitekturi suvremene Europe. Bilo bi optimalno da se tokom tog procesa konstituira na temelju unutarnjeg konsenzusa, a ne isključivo zbog vanjskih pritisaka.

- Zalagali ste se svojedobno za osnivanje i financiranje rada Tajništva za otoke EU-a, sve s ciljem uključivanja otoka u priču o energetskoj tranziciji, kako bi bili samodovoljni u tom smislu. Jeste li zadovoljni konkretnim rezultatima kad su u pitanju hrvatski otoci koji su dana spremni za apliciranje na EU sredstva koje će im omogućiti stvarne infrastrukturne investicije, jeste li očekivali i veći odaziv? Da, kroz 4 godine osigurao sam 4 milijuna EUR za funkcioniranje Tajništva Inicijative čiste energije za EU otoke i naravno da mi je stalo do uspjeha te inicijative, napose u Hrvatskoj. Mislim da imamo razloga biti zadovoljni jer su se najveći i najnaseljeniji otoci prijavili na natječaje Tajništva još u prvom krugu. Cresko-lošinjski arhipelag, Brač, Hvar i Korčula, otoci na kojima živi 50tak tisuća ili 40% ukupnog broja otočana u Hrvatskoj, prošli su kroz proces izrade tranzicijskih planova i danas su im osnova za povlačenje EU sredstava i privlačenje investicija. Solarne elektrane Orlec na Cresu i Gdinj na Hvaru su dobar primjer konkretnih projekata kojih teško da bi bilo da se ove otočne zajednice nisu opredijelile za energetsku tranziciju i napravile potrebne pretkorake. Ovima treba dodati i prijave koje je Tajništvo zaprimilo u drugoj fazi, a tiču se projekata koji su aplicirali za tehničku pomoć. Radi se o različitim projektima zelene tranzicije na Dugom otoku, Žirju, Cresu i Lošinju te dubrovačkim Elafitima. Dakle, imamo otoke uključene u energetsku tranziciju od krajnjeg juga do sjevera. Inače, upravo tijekom ovog mjeseca očekujemo i posljednji natječaj u okviru Tajništva te je za očekivati da će lista hrvatskih projekata time biti još podebljana. Ukratko, zadovoljan sam interesom kojeg su otočani iskazali i iskoracima koji su napravljeni koliko to naše hrvatske prilike, i problemi kojima smo opterećeni, dopuštaju.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.