HR EN
8. rujna 2021. Intervjui

Crna Gora zakoračila unazad u procesu pristupanja EU-u

Hrvatski zastupnik u EP-u i stalni izvjestitelj za odnose s Crnom Gorom dao je 8. rujna intervju za beogradske novine “Danas” na temu grubih događaja u Cetinju povodom ustoličenja mitropolita SPC-a Joanikija II.

“Ustoličenje mitropolita Joanikija vjerski je čin koji treba biti lišen političkih atribucija. Neovisno o tome što je Cetinje kao mjesto intronizacije u povijesti bilo i mjesto raskola, vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrebljavane u političke svrhe. Treba poštivati slobodu djelovanja vjerskih organizacija i osjećaje vjernika vodeći računa o tome kako je sloboda izražavanja nepovrediva”, kazao je Tonino Picula te dodao kako “uvažavanje multietničnosti Crne Gore treba ostati u prvom planu uz posvećenost očuvanju solidne pozicije koju je ova zemlja stekla u europskom okruženju.”

Na novinarsko pitanje o dugogodišnjoj korelaciji crkve i države u Crnoj Gori, Picula je odgovorio: “Suvremene demokratske države davnih su dana shvatile kako uspjeh mora biti temeljen na društvenoj inkluzivnosti i snažnoj političkoj volji lišenoj religioznog uplitanja. Previše tijesna povezanost crkve i države može biti pogodna kombinacija samo za one koji su dubinski involvirani u te kategorije, dok sve ostale ostavlja postrance. Isto tako, takvo odbacivanje sekularizacije kao smislene tekovine može pogodovati samo nacionalističkim elitama koje ovakve situacije koriste za materijalne ili nematerijalne koristi. A u svjetlu procesa pregovora za pristupanje Crne Gore Europskoj uniji, ovo je nažalost korak unazad. Politički i vjerski dužnosnici u Crnoj Gori imaju posebnu odgovornost prema građanima koji su iskazali iznimno veliku želju za pristupanjem Europskoj uniji i koji se nadaju kako njihova nastojanja neće biti narušena. Stoga se nadamo da će svi akteri razborito i predano smanjivati napetosti i podržati predanost Crne Gore u stvaranju modernog, demokratskog, multietničkog i multikonfesionalnog društva. Osim toga, politička instrumentalizacija vjerskih uvjerenja nije u skladu s trenutnim reformskim procesom Crne Gore i njenim uspješnim dosadašnjim intervencijama. Zaista se nadamo kako ova situacija neće dugoročno ugroziti međunarodni položaj Crne Gore i dugu povijest mirnog suživota među ljudima različitih vjerskih pripadnosti i etničkih skupina.”

Što se tiče uloge Zapada i podrške NATO-a, Picula je komentirao: "Vjerujem da je ustoličenje mitropolita u ovako zamršenim okolnostima svakako moralo biti provedeno pod pojačanim sigurnosnim nadzorom. Kako bi se izbjegli svi mogući rizici, a budući da je Crna Gora članica Sjevernoatlantskog saveza, sasvim je razumljivo da to partnerstvo u određenim situacijama može i treba biti konkretizirano. Najiskrenije se nadam kako će svi involvirani u najkraćem mogućem roku pronaći način za uspostavljanje konstruktivnog dijaloga u europskom duhu i mirno okončati napetosti."

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.