HR EN
13. rujna 2021. Intervjui

Crna Gora mora sačuvati svoju vjerodostojnost

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i stalni izvjestitelj EP-a za odnose s Crnom Gorom Tonino Picula dao je intervju 13. rujna za crnogorske novine Pobjeda analizirajući uzroke i posljedice izgreda koji su pratili ustoličenje mitropolita Joanikija te trenutnu poziciju Crne Gore u kontekstu pregovora o pristupanju Europskoj uniji

“Ustoličenje mitropolita Joanikija nadraslo je vjerski karakter tog događaja. No, nije riječ samo o izoliranom slučaju, neredi koji su pratili procesiju zapravo su dio procesa za koje možemo reći da traju više od godinu dana. Preciznije, od početka prve tranzicije vlasti nakon 30 godina jer se u međuvremenu nije efikasno konsolidirala nova vladajuća struktura. Sukob dijelova vladajuće koalicije prečesto negativno djeluje na demokratske afinitete moderne Crne Gore. U svemu tome ne ohrabruje ni što je crnogorska politika, kao i njeno društvo, kronično i zabrinjavajuće sučeljena. Dakle, budući da je teško govoriti o punoj kompaktnosti vladajuće koalicije, pronalaženje ekskluzivnog krivca za ove događaje, koji su u principu eskalacija neriješenih stanja, bilo bi moguće samo nepristranim uvidom u korjene polarizacije”, kazao je Picula za Pobjedu.

Što se tiče pristupanja EU-u, Picula je objasnio: “Sve donedavno bilo je moguće potvrditi kako je zemlja, otvaranjem svih pregovaračkih poglavlja potrebnih za finalizaciju članstva, nesumnjivo usmjerena ka europskim vrijednostima vladavine prava, demokracije, pravde i inkluzivnosti. Nažalost, ovaj je događaj indikator odstupanja od tog cilja. Osim što trpi reputacijsku štetu otežala je i dokazivanje svojih kapaciteta u procesu.”

Picula tvrdi i kako se “jedna od najvećih vrijednosti Crne Gore nalazi u njenoj multietničkoj i multikonfesionalnoj figuraciji te u dugoj povijesti mirnog suživota ljudi različitih uvjerenja. To je uostalom i premisa same Europske unije. Takva baština treba ostati crnogorski adut, a ne prostor za autosabotažu.”

Obzirom na mnoge kritike vezane na uzburkano stanje u Crnoj Gori, Picula smatra “da je pretjerano konstatirati da se Crna Gora trenutno nalazi u stanju bezvlađa. S obzirom na ozbiljnost nedavnih događanja, Crna Gora može očekivati dosta kritika, što od vlastitih građana, medija, a što od europske i međunarodne zajednice, ali prilikom ocjenjivanja stanja u zemlji treba zadržati političku i analitičku odmjerenost.”

Na pitanje o daljnjem razvoju prilika i involviranosti međunarodne zajednice, Picula je odgovorio: “Nadam se da su sukobljavanja dosegla svoj vrhunac. Smatram da ovaj incident ujedno predstavlja i naučenu tešku lekciju te da će odgovorni doprinijeti smanjivanju tenzija i otvaranju prostora za dijalog. Međunarodna zajednica svakako mora još pažljivije pratiti razvoj situacije u Crnoj Gori. U ovom je slučaju riječ o događanjima od itekakvog utjecaja na politike i procese za koje Europska unija mora biti vitalno zainteresirana. Crna Gora kao zemlja kandidatkinja koja je najdalje napredovala prema članstvu, s dokazanom infrastrukturom za uspješan nastavak pregovaranja i proaktivnom regionalnom suradnjom, tu poziciju ne smije dovesti u pitanje regresivnom unutarnjom političkom dinamikom.”

Što se tiče mogućih utjecaja na destabiliziranu situaciju u Crnoj Gori, Picula je zaključio: “Analizirajući procese na jugoistoku Europe bit će potrebno identificirati tko sve još ima maligni utjecaj u ovom području bremenitom nerješenim sporovima i demokratskim deficitima. EU treba daleko ozbiljnije tretirati izvore nestabilnosti u našoj regiji. Ne samo zbog održivosti politike proširenja nego i zbog vlastite budućnosti.”

Cjeloviti intervju dostupan na: https://www.pobjeda.me/clanak/zloupotreba-vjerskih-manifestacija-ne-prilici-ozbiljnim-eu-kandidatima 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.