HR EN
19. siječnja 2021. Intervjui

Biden će prvo čistiti u svojem dvorištu

Picula komentirao odnose SAD i EU u osvit inauguracije

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i stalni izvjestitelj EP-a za odnose sa SAD-om Tonino Picula komentirao je za Newsroom N1 televizije inauguraciju novog američkog predsjednika Joea Bidena i eskalaciju sukoba koje su potencirali pristalice bivšeg predsjednika Trumpa.

U svom osvrtu, Picula je rekao da “dok ne prođe inauguracija, ona će bacati sjenu i na političke odnose o kojima će vrlo brzo trebati razgovarati” te dodao “izvor ove drame nije teško personalizirati, ali dublje korijene američkih problema trebat će tražiti šire i suptilnije.”

Na pitanje o relaciji EU-a i SAD-a, Picula je odgovorio: “Što se tiče same Europske nije, treba reći da se kreće iz jedne minus pozicije jer je administracija Donalda Trumpa sustavno odustajala od načela multilateralne suradnje, napustila cijeli niz multilateralnih sporazuma i organizacija, a sam Trump i njegov radikalni unilateralizam odveo je SAD u izolaciju od mnogih tradicionalnih američkih saveznika, prije svega ovdje u Europskoj uniji. Prema tome, procjenjujemo da će Bidenova prva odgovornost biti prema domaćoj krizi koju nasljeđuje i na njegov mandat će najprije utjecati ostavština Donalda Trumpa te ćemo vidjeti kako će poslagati svoje prioritete.”

Što se tiče invazije na Kapitol, Picula je kazao kako je “riječ je o galvaniziranoj masi ljudi koja je ovog trenutka spremna sve i prelazi uobičajene granice političkog djelovanja i podrške političaru u čiju agendu vjeruje. Veliko je pitanje što će napraviti Donald Trump nakon sutrašnjeg dana. Američki analitičari pretpostavljaju da bi se zaista moglo dogoditi da ukoliko Donald Trump ne naiđe na dovoljnu podršku establišmenta republikanske stranke, on napusti tu stranku i moguće osnuje i svoju političku opciju. I u tom slučaju, pretpostavke su da bi on mogao odvući 30% onih koji tradicionalno podržavaju republikansku stranku i na taj način bi zadao poprilično jak udarac desnom centru, što bi izazvalo dodatnu destabilizaciju američke političke scene.”

Govoreći o očekivanjima EU-a od Bidena, Picula je podsjetio kako je Biden obećao da će se SAD vratiti pod okrilje Pariškog klimatskog sporazuma, navijestio je da će se Sjedinjene Države vratiti u okvire Iranskog nuklearnog sporazuma budući da je Biden bio u administraciji koja je pomogla da se on i zaključi. Neupitno je da će Biden vratiti Ameriku i u Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Vezano za COVID putovnice, podsjetio je kako Europska unija nije pronašla zajednički odgovor na pitanje pandemije, kada smo svjedočili jednom žalosnom procesu kada su se članice zatvarale, pa ponekad i zabranjivale izvoz nužne medicinske opreme drugima koji su možda bili još i više pogođeni. Što se tiče vakcinacije, podcijenjena je organizacijska strana tog posla, bez obzira na velike kontigente naručenog cjepiva, distribucija i samo cijepljenje ne idu onim ritmom koji se priželjkuje. Zasad ima previše ustavno - pravnih problema što se tiče i tzv. covid putovnica oko kojih nije došlo ni do kakvog konsenzusa, te naravno, cijepljenja.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.