HR EN
30. lipnja 2020. Internet & tisak

Velike članice EU važnije od (ne)kvalitetnog predsjedanja

Picula komentira hrvatsko predsjedanje Vijećem EU

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula iznio je svoje viđenje šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, koje je danas završeno. Komentar prenosimo u cijelosti. 

Nakon hrvatskog predsjedanja sve članice EU imaju to iskustvo šestomjesečnog koordiniranje poslova Bloka. Slogan hrvatskog predsjedanja Vijećem EU bio je “Snažna Europa u svijetu punom izazova”.

Svijet se bez sumnje za prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU pokazao prepunim izazova. Ali koliko se EU pokazala snažnom? Prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU bit će neočekivano zapamćeno po tome što je spletom okolnosti postalo prvo virtualno predsjedanje, sa svim pozitivnim i negativnim konotacijama tog izraza.

Pandemija koronavirusa postala je vrlo ozbiljan stres test za EU kao i za sve političke organizacije, zajednice ili institucije. Pojava krize ovako velikih razmjera pretvorila je EU u početnoj fazi u skup pojedinačnih, često suprotstavljenih interesa država članica. Za samo tri tjedna korona-virus je ugrozio mnoge pozitivne strane EU-a koje su izgrađene proteklih desetljeća: unutarnje tržište je bilo poremec´eno, šengenska zona nije više funkcionirala, monetarna unija se našla pod upitnikom, čak je stradao i Erasmus, program razmjene za studente.

Hrvatska je dala značajan doprinos obnovi interesa za politiku proširenja EU na Zapadni Balkan, pogotovo podrškom otvaranju pregovora s Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Zagrebački Summit, kao video-konferencija, više je naglašavao zajedničku borbu protiv pandemije nego jasnu perspektivu članstva za šest balkanskih država.

S druge strane, hrvatsko predsjedavanje je bilo izloženo kritici da izbjegava nastavak procedure po članku 7. Ugovora o funkcioniranju EU protiv Mađarske i Poljske zbog sistematskog kršenja nekih temeljnih vrijednosti na kojima stoji europski projekt.

Zbog ozbiljnih problema u djelovanju EU i potrebe za hitnim i održivim rješenjima, pokazalo se da je važniji dogovor najutjecajnijih članica nego (ne)kvaliteta rotirajućeg predsjedanja. Tako je dogovor Francuske i Njemačke o opsežnom financijskom programu oporavka daleko najvažnija politička činjenica za trajanja prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.