HR EN
12. veljače 2020. Internet & tisak

Picula u najužem izboru za EU Oscara

Tonino Picula u najužem je izboru za prestižnu nagradu MEP Award, poznatiju kao „EU Oscar“, koja se dodjeljuje najboljim zastupnicima u Europskom parlamentu u određenim kategorijama.

"Iznimno sam počašćen ovom nominacijom jer predstavlja veliko priznanje mom dugogodišnjem radu. No, ovo je prije svega priznanje europskim otočanima koji su prepoznali energetsku tranziciju kao prioritet i učinili moju inicijativu uspješnom! Veselim se nastavku rada na energetskoj tranziciji otoka koji već sad služe i kao jedan od putokaza u najvažnijem europskom projektu za desetljeća pred nama, Europskom zelenom planu", rekao je zastupnik Picula povodom nominacije.  

Jedan od prioriteta zastupnika Picule bio je uključiti područja koja su geografski ugrožena u europske politike. Zato je 2016. predložio pripremni akcijski plan i podnio amandman na EU proračun kojim je osigurao 2 milijuna eura. To je rezultiralo stvaranjem Inicijative za čistu energiju za EU otoke kroz koju je zatim uspostavljeno Tajništvo za otoke Europske komisije. Inicijativa je do danas uključila više od Više od 40 otočnih zajednica diljem Europe do danas se uključilo u projekte Tajništva, a novim amandmanom Picula je osigurao dodatnih milijun eura iz proračuna za njihov rad u 2020. godini. Uspjeh Inicijative potvrdila je i Europska komisija uvrstivši je u Europski zeleni plan. 

Cijeli članak čitajte na linkovima.

Picula među top tri kandidata za EU Oscar

Europarlamentarac Picula nominiran za EU Oscara

Izvor: Vecernji list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.