HR EN
14. studenog 2020. Internet & tisak

Od SAD-a s Bidenom zaokret prema EU

U intervjuu za Glas Slavonije, Picula analizira rezultate izbora u SAD-u i moguće novo približavanje EU

"Govorimo li o samom izbornom procesu, koji je u SAD-u iznimno složen i opterećen institucionalnim konzervativizmom reflektiranom u postojanju elektorskog sustava, možemo reći da je on protekao dosta uredno", komentirao je za Glas Slavonije Tonino Picula, zastupnik i izvjestitelj Europskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim državama, te dodao: "tome svjedoči i činjenica da su tvrdnje predsjednika Trumpa o izbornim prevarama u pojedinim saveznim državama odbacili i njihovi guverneri, članovi Trumpove Republikanske stranke. Slično se dogodilo i s dijelom njegovih zahtjeva za ponovnim prebrojavanjem glasova, koje su sudovi odbacili kao neosnovane". 

Picula je ocijenio kako će SAD Hrvatsku i dalje percipirati u kontekstu njezinog članstva u Europskoj uniji i NATO savezu, kao i naše uloge u regiji jugoistočne Europe: "To je perspektiva na koju SAD mora računati u odnosima s nama, ali i o kojoj mi moramo voditi brigu u odnosima prema SAD-u. Za očekivati je da se procesi poput ukidanja dvostrukog oporezivanja, koje je posebno osjetljiva tema za naše tehnološke kompanije, te ukidanje viznog režima, nastave i time završi dugogodišnja diskriminacija koju je Hrvatska, uz još neke članice Unije, nepravedno trpila."

"Protekle četiri godine Trumpova mandata u vanjskoj i ekonomskoj, kao i okolišnoj politici, u najvećoj mjeri bile su obilježene njegovim upornim razbijanjem multilateralnog međunarodnog poretka i američko-europskog partnerstva. A ono je mukotrpno građeno duže od 70 godina, na razvalinama svijeta nakon Drugog svjetskog rata. Trump je npr. SAD izvukao iz Iranskog nuklearnog sporazuma, jednog od najvažnijih dokumenata za sigurnost potpisanog u zadnjem desetljeću. SAD je izašla iz Svjetske zdravstvene organizacije, a zbog interesa američke industrije fosilnih goriva i drugih onečišćivača koji su financirali njegovu kampanju i iz Pariškog klimatskog sporazuma. Već su u svojoj kampanji izabrani predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris najavili povratak u WHO i Pariški klimatski sporazum, kao i okretanje zelenoj ekonomiji i energetskoj tranziciji. Biden je prvog dana nakon izbora već predstavio 13-člani tim za borbu protiv pandemije COVID-19 i njezinih posljedica, što pokazuje da ga smatra najvećom neposrednom krizom. Nadalje, Biden je najavio da planira ponovno afirmirati odnose s Europom. No, to ne znači povratak na staro stanje, jer se svijet uvelike promjenio posljednjih godina. SAD se već godinama repozicionira u odnosu na sve jaču Kinu i izgledno je da će taj fokus na Kinu imati i Biden. No, kako je EU i sama Kinu i Rusiju definirala kao strateške takmace, izgledno je da će kroz revitalizaciju partnerstva na dnevni red doći i pitanje politike prema tim državama".

Cijeli intervju pročitajte na poveznici.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.