HR EN
20. veljače 2020. Internet & tisak

EP predstavio nacrt preporuka za proširenje

Europski parlament je predstavio nacrt svojih preporuka za proširenje EU u kojima se založio za nastavak širenja i zatražio da se odmah otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

U nacrtu preporuka, za koje je izvjestitelj bio hrvatski zastupnik Tonino Picula, Europski parlament, uz otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, traži liberalizaciju viznog sustava za građane Kosova i da se od zapadnobalkanskih zemalja zatraži jačanje napora u procesuiranju ratnih zločina i rješavanju pitanja nestalih osoba. Europski parlament, među ostalim, predlaže da se razmotri uvođenje odlučivanja kvalificiranom većinom u pitanjima koja se tiču pristupanja uz zadržavanje jednoglasnog odlučivanja u Vijeću samo za otvaranje i zatvaranje pristupnih pregovora. Izvještaj bi trebao doći na dnevni red Europskog parlamenta za usvajanje na plenarnoj sjednici u travnju.

“Ovim preporukama Europskog parlamenta o zapadnom Balkanu želimo poslati ključne poruke Europskom vijeću, Komisiji i visokom predstavniku za vanjske poslove i sigurnosnu politiku. To su podrška samom procesu proširenja EU i njegovom nastavku, te da se interna reforma Unije i njezino proširenje mogu i trebaju odvijati paralelno jer ne isključuju jedno drugo. Uz to, naglašavamo kako politička situacija unutar pojedinih članica Unije ne može biti razlog za suspenziju cijelog procesa proširenja”, istaknuo je u četvrtak na sastanku Odbora za vanjske poslove EP Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, prilikom predstavljanja nacrta preporuka za proširenje EU ususret summita u Zagrebu, priopćio je ured zastupnika.

Picula je potkraj studenog prošle godine imenovan izvjestiteljem za preporuke Europskog parlamenta za zapadni Balkan, sa zadatkom da izradi set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada nastavku politike proširenja. Cilj je i pridonijeti otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija uoči sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan u Zagrebu 6. i 7. svibnja.

Cijeli članak čitajte ovdje i na sljedećim linkovima.

Glas Istre

N1 televizija

Dnevni avaz

B92

Tanjug

Blic.rs

Vijesti.me

 

Niže možete vidjeti govor zastupnika Picule. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.