HR EN
21. svibnja 2020. Internet & tisak

Demokraciju čuvamo borbom protiv lažnih vijesti

Za portal RTL-a Picula je govorio o stranim utjecajima na političke procese u EU

Od početka godine javnim prostorom, najviše na društvenim mrežama - koje su zbog sve većeg pada povjerenja u tradicionalne medije s godinama postale sve češće mjesto informiranja za mnoge građane, širi se pozamašan niz dezinformacija. Neke od najčešćih su da je koronavirus biološko oružje koje je razvila – pa sad birajte: Kina / SAD / Rusija Velika Britanija, potom da pandemija koronavirusa nije započela u Wuhanu, već je virus nastao u SAD-u ili u nekom njihovom laboratoriju, a posebno popularno je reći da je za pandemiju kriva 5G mreža, piše RTL.

Načine borbe protiv dezinformacija u EU komentirao je za RTL hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula. "Europska služba za vanjske aktivnosti EEAS, svojevrsno europsko zajedničko ministarstvo vanjskih poslova, već provodi veliki projekt ‘’EU protiv dezinformacija’’ kojim prati i razotkriva lažne vijesti koje ulaze u europski medijski prostor. Europski parlament ima legitimitet demokratski izabranog tijela što mu daje dodatni autoritet u razmatranju načina borbe protiv lažnih vijesti i dezinformacija te mogućnost inicijativa s ciljem predlaganja i donošenja novih mjera u toj borbi. U tom pogledu moja politička grupa u EP-u Socijalisti i Demokrati predložila je formiranje Posebnog odbora o stranom miješanju u demokratske procese kako bi svestrano istražili tu malignu pojavu, njene protagoniste i sponzore. Odluka je donijeta, a provedbu očekujem nakon što Europski parlament opet započne s redovnim radom'', objasnio je. 

Picula ne dvoji da je ‘’osnovni cilj širenja dezinformacija kako to čine strani akteri, koji su geopolitički suparnici Europske unije, njezina destabilizacija kroz širenje straha, neizvjesnosti i nepovjerenja u institucije Unije, prvo putem vlastitih provladinih, paravladinih ili prikrivenih medijskih projekata, a zatim i putem naklonih ili kupljenih posrednika u zemljama članicama, od medija do samih političkih aktera svih razina’’.

Cijeli tekst pročitajte na poveznici. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.