HR EN
26. listopada 2022. Iz Medija

EU ne smije primati neliberalne režime

Hrvatski zastupnik u EP-u i koautor nove Strategije proširenja Europske unije Tonino Picula jutros je u organizaciji Europskog parlamenta u Hrvatskoj sudjelovao je na tribini “Proširenje Europske unije: izazov i potreba”, uz Tomislava Sokola, zastupnika u EP-u, Vesnu Pusić, bivšu ministricu vanjskih i europskih poslova RH i Senadu Šelo Šabić, iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose, te uz moderaciju Jasmine Popović

Picula je ukratko predstavio novu strategiju koja bi u Europskom parlamentu trebala biti usvojena u studenom, a u kojoj su uvedene neke novine u procesu pristupanja, primjerice odustajanje od konsenzusa jer se pokazalo da bilateralni problemi mogu kočiti zemlje da idu naprijed. Pri samom ulasku neke zemlje i dalje bi bila potrebna jednoglasnost.

Politika proširenja možda će se vratiti u 'mainstream' EU-a, kazao je Picula.

“Situacija s jedne strane obećava jer je opet prepoznata geopolitička važnost politike proširenja, ali ima još puno posla da se ta politika uskladi u samoj EU i da svi čimbenici budu na istoj strani.”

Ne smije se dogoditi, istaknuo je Picula, da budući broj članica EU-a bude istodobno i povećanje broja neliberalnih, antidemokratskih ili poludemokratskih režima.

Što se tiče takvih režima, kakvi karakteriziraju i Srbiju, Picula je komentirao kako će Vučić morati riješiti problem - kamo Srbija zapravo pripada. “Ne bi trebala okrenuti leđa zapadu nego mu se priključiti. Mi bismo htjeli da se daljnji pregovori sa Srbijom mogu nastaviti samo ako se ta zemlja uskladi s europskom vanjskom politikom i uvede sankcije Ruskoj Federaciji.”

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.