HR EN
23. siječnja 2023. Iz Medija

Aktualiziran zahtjev za korištenje imena prošek

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, nastavlja pomagati hrvatskim vinarima u zaštiti prošeka lobiranjem za povratkom njegova pravog imena.

Podsjetimo se, zbog Talijana, koji su zaštitili svoj prosecco, naziv prošek nestao je iz asortimana vinara ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Ipak, naši su vinari, predvođeni Zadružnim savezom Dalmacije i zastupnikom Toninom Piculom aktualizirali zahtjev za korištenje imena prošek.

Povodom formalizacije ovog zahtjeva, Picula je komentirao: “Ja sam se trudio da se, uz popis s opsežnom argumentacijom, nađe i boca kvalitetnog prošeka na stolu Janusza Wojciechowskog, europskog povjerenika za poljoprivredu koji je s punim razumijevanjem prihvatio tu argumentaciju.

Hrvatske 'akcije' pri Europskoj komisiji smatra realnima.

“Prošek i prosecco su dva različita proizvoda koji nisu izravni tržišni konkurenti i šanse da ih prosječni europski kupac zamijeni su, doista, minimalne ili nikakve”, dodao je Picula.

“A to vinarima ulijeva nadu da će se prošek vratiti kući!”

Cijeli članak dostupan je na poveznici: https://vijesti.hrt.hr/eu/aktualiziran-zahtjev-za-koristenje-imena-prosek-10568862

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.