HR EN
14. prosinca 2021. Iz Medija

U Europskom vijeću pružaju otpor proširenju iz svojih kalkulacija

EU ni međunarodna zajednica nemaju odgovor na moguću eskalaciju u BiH, ocijenio je Picula

Hrvatski zastupnik Tonino Picula gostovao je u sinoćnjem Otvorenom na HRT-u i komentirao situaciju u Bosni i Hercegovini, iz perspektive voditelja Radne skupine za zapadni Balkan u Europskom parlamentu i s iskustvom dužnosti ministra vanjskih poslova. "Doista je riječ o vrlo ozbiljnoj krizi, možda i najozbiljnijoj u kojoj se našla BiH od potpisivanja Daytonsko-pariškog sporazuma. Čini mi se da su poruke dobre, međutim pravo je pitanje što će se događati u neposrednom vremenu pred nama. Sasvim je sigurno da je riječ ne o izoliranim događajima koji su izazvali uzbunu u međunarodnoj zajednici. To je već tendencija, kronično stanje u kojima se BiH već nalazi godinama, ako ne i desetljećima. Za pojedine aktere političkog života u BiH, pogotovo Milorada Dodika, možemo s izvjesnošću zaključiti da će on vjerojatno sa svojom politikom nastaaviti. Međutim, ono što je pravi upitnik kako će međunarodna zajednica reagirati na aktualnu situaciju u BiH", istaknuo je.

"Po mom sudu, pratim ovdje u europskim institucijama razvoj događaja iz poprilične blizine, čini mi se da EU ovog trenutka nema jasan odgovor kao ni cijela međunarodna zajednica što napraviti ako situacija u BiH eskalira. I to je posljedica jednog vakuuma koji se stvorio u proteklih 7-8 godina uzrokovanog nedostatkom vizije, usporavanjem politike proširenja EU-a i taj prostor Zapadni Balkan je propušten sebi, jačale su različite autoritarne tendencije, EU je dobila takmace na ovom prostoru koji s njom ne dijele njezine niti vrijednosti niti interese i čini mi se da je kucnuo trenutak da BiH se nađe vrlo visoko na forumima na kojima se raspravlja ne samo o BiH nego i o politici EU prema tome prostoru i EU se ne može ponašati kao da je riječ o nekakvom incidentnom ponašanju ili nečemu što nema dublje korijene", rekao je Picula.

Picula je rekao kako Europska unija nema jasno artikulirano stajalište što treba napraviti u BiH, odnosno na koji način treba ubrzati, to što se često voli govoriti, prelazak BiH iz njezine Daytonske faze u Bruxellesku fazu.

"Problem nije samo u BiH, gdje se teško postiže dogovor, EU je previše zagledana u vlastitu budućnost i probleme koje su se namnožili u EU. Iz BiH u ovom trenutku ne dolaze dobre vijesti, dapače dolaze one koje zabrinjavaju. Jednako tako treba biti kritičan prema Europskom vijeću gdje sjede premijeri država članica koji svaki iz svojih razloga pružaju otpor politici proširenja dok se sama EU u dovoljnoj mjeri ne konsolidira. To ne znači da su EU, pogotovo Europska komisija i Europski parlament, digli ruke od BiH", zaključio je.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.