HR EN
7. siječnja 2021. Parlamentarne Aktivnosti

TRUMPA NIJE ZANIMALO UPRAVLJANJE, VEĆ DESTRUKCIJA

Picula o neredima u Washingtonu i suradnji s novom administracijom u SAD-u

“Trump je narušio američke demokratske institucije od samog početka svog mandata, a jučer je direktno ugrozio njihovo postojanje. Nikad ga nije zanimalo upravljanje, već je destrukcija bila glavna tema njegova mandata”, ocijenio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i stalni izvjestitelj EP-a za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama Tonino Picula povodom nereda i nasilja koje su u američkom Kongresu izazvali pristalice Donalda Trumpa uoči službenog proglašenja Joe Bidena novim američkim predsjednikom.

Picula je u objavi grupacije Socijalista i demokrata kao koordinator za vanjsku politiku istaknuo: "Radujemo se inauguraciji izabranog predsjednika Bidena. Nadamo se da će ovaj događaj proteći mirno i s punim poštovanjem prema instituciji predsjednika i demokratskim temeljima SAD-a.

Nadamo se da će nakon pobjede u saveznoj državi Georgiji predsjedniku Bidenu biti puno lakše provesti svoj politički program. Veselimo se budućoj suradnji u obnovi i jačanju transatlantskih odnosa, kao i zajedničkom radu namultilateralnom međunarodnom poretku koji se temelji na poštenim pravilima, zajedničkim vrijednostima, demokraciji i vladavini zakona."

Uz to, Picula je supotpisnik i zajedničke izjave Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, koju donosimo u nastavku. "Pozdravljamo odluku američkog Kongresa kojom se potvrđuje pobjeda predsjedničkog kandidata Joea Bidena i radujemo se pravednoj izmjeni vlasti 20. siječnja.

S velikom smo zabrinutošću pratili tragične događaje na američkom Kapitolu i žalimo izgubljene živote i napad na jednu od najstarijih demokracija na svijetu. Pozivamo sve da poštuju odluku građana Sjedinjenih Američkih Država.

Europski je parlament spreman blisko surađivati s američkim Kongresom kako bismo promicali jedinstvo demokracija ugroženih autoritarnim mnijenjima. Veselimo se novom poglavlju u odnosima između EU-a i SAD-a koji će dati novi zamah našoj transatlantskoj agendi posebice vezano za ključne teme klimatskih promjena, multilateralizma, sigurnosti i trgovine."

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.