HR EN
31. listopada 2018. Projekti Ureda

Smanjimo jaz u plaćama žena i muškaraca

Danas je Europski dan nejednakih plaća, kojim europske socijaldemokratkinje i socijaldemokrati podižu svijest o nejednakosti plaća i mirovina između žena i muškaraca, golemoj nepravdi koju moramo ispraviti kako bismo svim ženama osigurali dostojanstven život

U Europskoj uniji, žene u prosjeku imaju 16 posto manje plaće nego muškarci, što znači da, u usporedbi s muškarcima, žene dva mjeseca godišnje isti posao rade besplatno. Datum 31. listopada odabran je kako bi se naglasila ta golema disproporcija. Kad dođemo do pitanja usporedbe mirovina, brojke su još gore. Žene u Europskoj uniji u prosjeku imaju golemih 39 posto manje mirovine nego muškarci, zbog čega rizik od siromaštva u starosti kod žena iznosi 22 posto, u usporedbi sa 16 posto kod muškaraca. U Hrvatskoj, brojke o razlikama plaća su tek naizgled bolje. Žene u prosjeku za isti posao zarađuju 8,7 posto manje, dok je razlika u mirovinama i dalje golemih 21 posto. Kad u obzir uzmemo činjenicu da u Hrvatskoj 27,9 posto ljudi živi na rubu siromaštva ili društvene isključenosti, što je skoro 1,2 milijuna ljudi, tada nam brojke govore samo o tome da smo nešto solidarniji u siromaštvu. Razlozi nejednakim plaćama su pak slični ili jednaki u ostatku EU i Hrvatskoj: nenadvladani patrijarhalni društveni odnosi kao korijen problema, diskriminacija na tržištu rada, nepostojanje programa koji ženama i muškarcima omogućavaju postizanje ravnoteže privatnog života i rada, neplaćeni rad u kućanstvu i brizi za djecu, tek su neki od niza razloga nejednakosti. Borba žena za ravnopravnost u plaćama neće biti moguća bez solidarnosti muškaraca na radnom mjestu i u politici.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.