HR EN
6. ožujka 2017. Projekti Ureda

Sastanak s makedonskim ministrom vanjskih poslova

Zastupnik Picula se u Europskom parlamentu sastao s ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Poposkim, na njegov zahtjev. Razgovarali su o trenutnoj krizi u Makedoniji izazvanoj odbijanjem predsjednika Republike da mandat za sastavljanje Vlade da Zoranu Zaevu, čelniku Social-demokratskog saveza Makedonije.

U svojstvu izvjestitelja u sjeni i glasnogovornika za Makedoniju u ime svoje političke grupacije Socijalista i demokrata, zastupnik Picula sastao se danas u Europskom parlamentu s ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Poposkim, na njegov zahtjev.

Razgovarali su o trenutnoj krizi u Makedoniji izazvanoj odbijanjem predsjednika Republike da mandat za sastavljanje Vlade da Zoranu Zaevu, čelniku Social-demokratskog saveza Makedonije (SDSM). Unatoč tome što je dobio potporu većine zastupnika u novom sazivu parlamenta, predsjednik Republike i dalje odbija dati mandat na temelju optužbe da će zajedno s albanskim strankama destabilizirati Makedoniju. Postupak makedonskog predsjednika izazvao je oštre političke reakcije u institucijama Europske unije.

Poposki i Picula razmijenili su stajališta kako pronaći rješenje za izlazak iz ozbiljne političke krize u kojoj se Makedonija našla, temeljeno na dijalogu glavnih političkih aktera koji će otkloniti zabrinutost građana o budućnosti Makedonije.

Tom prilikom Picula je istaknuo da se “stabilnost Makedonije najbolje čuva ukoliko svi poštuju ustavno-pravni poredak države, uključujući i predsjednika Republike”. Popovski je istaknuo zabrinutost koju izaziva moguće djelovanje na temelju pro-albanske platforme sastavljene izvan granica Makedonije.

Picula je istakao da je međunarodna zajednica u nekoliko navrata pomogla Makedoniji u zadnjih 25 godina da izađe iz kriznih situacija i da je to spremna učiniti opet kako bi se očuvala cjelovitost zemlje i nastavio njezin europski put.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.