HR EN
14. veljače 2017. Plenarne sjednice

Situacija u istočnoj Ukrajini

Zastupnik Tonino Picula rekao je da su hitni prestanak sukoba i zaštita civila jasan prioritet u kojem EU mora biti aktivan faktor, tijekom rasprave o situaciji u istočnoj Ukrajini, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

"Gotovo 10 000 ljudi, vojnika i civila, stradalo je od početka sukoba u travnju 2014. Privremeno primirje zamijenilo je ponovno jačanje sukoba od 29. siječnja, najviše na području Adviivke.

Mete se ne biraju, oštećene su 2 bolnice, 3 škole, dječji vrtić, a u nekim dijelovima je zaustavljena dostava energenata i vode zbog oštećenja infrastrukture. Kad se tome pridodaju niske temperature, rezultat je humanitarna katastrofa kojoj svjedočimo iz dana u dan.

Zaoštravanje sukoba na istoku Ukrajine nije samo pitanje poštivanja odredbi međunarodnog prava, ovo je i ozbiljan sigurnosni izazov za cijelu Europsku uniju. Odgovor EU tj. podrška suverenosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine, mora biti jedinstven. Osobito zbog nejasnog djelovanja nove američke administracije i mogućih izmjena stajališta prema Ukrajini i Rusiji općenito.

Hitni prestanak sukoba, zaštita civila i podrška punoj implementaciji sporazuma iz Minska kao temelju za održivo, političko rješenje sukoba mora ostati naš jasan prioritet, a Europska unija biti aktivan faktor u njegovom ostvarenju", rekao je zastupnik Picula u svom govoru u Strasbourgu.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.