HR EN
6. travnja 2017. Plenarne sjednice

Političke zajednice mogu upadati u krize, ali je ključno kako iz njih izlaze

„Rasprava o sve ozbiljnijoj krizi u Makedoniji zapravo je potraga za odgovorom na rastuću dilemu kakva politička uređenja želimo u državama na Zapadnom Balkanu. Ovisno o jasnoći naših stajališta i ustrajanju na dosljednom poštivanju demokratskih standarda mi ćemo poslati poruku protagonistima kršenja istih!“, rekao je zastupnik Tonino Picula u raspravi o izvješću o napretku Makedonije u 2016., na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

Suočeni s gubitkom vlasti dotadašnja dugogodišnja vladajuća stranka, njen lider i predsjednik Republike iz njenih redova uveli su zemlju u besprimjernu situaciju, rekao je Picula.

„Nakon što je predsjednik države višestruko odbio dati mandat za formiranje nove Vlade lideru koji je uspio osigurati većinu zastupnika izabranih na izborima, Makedonija se opet vratila u razdoblje unutarnjih sukobljavanja“, poručio je Picula koji je lani izabran za izvjestitelja u sjeni za Makedoniju u ime S&D grupacije.

Upozorio je kako poticanje protesta na ulicama, neargumentirane optužbe kako će nova Vlada ugroziti jedinstvo zemlje, a posebice ignoriranje dužnosnika EU koji su savjetovali poštivanje Ustava, postaju instrumenti održavanja napetosti i forsiranja novih izbora. Također, zbog toga što bivša stranka na vlasti blokira i funkcioniranje novog parlamenta, nisu raspisani ni redovni lokalni izbori predviđeni za svibanj. „Ono što mi se čini ključnim jest da linije podijela koje produbljuju bivši premijer Gruevski i njegova stranka, ne ostave traga na zajedničkom pristupu EU krizi u Makedoniji“.

Picula koji je bio i promatrač izvanrednih parlamentarnih izbora održanih u prosincu u Makedoniji, dodao je da nitko ne osporava rezultate izbora.

„Izbori nisu dali apsolutnog nego relativnog pobjednika - pobjednika koji nije uspio obnoviti koaliciju s dotadašnjim partnerima. No, ta ista stranka se nakon toga usprotivila koaliciji bivših partnera i neposrednih suparnika“.

„Političke zajednice mogu upadati u krize jer je takva priroda odnosa u društvima. Međutim, nije svejedno kako neka politička zajednica prepoznaje krizu i kako iz nje izlazi“, zaključio je Picula.

Picula je dodao da su stranački sukobi u Makedoniji neodvojivi od etničkih napetosti. Srećom, za sada aktualni prijepori nisu izazvali prelijevanje krize na širi prostor ionako osjetljive regije, no zato reakcija Europske unije mora biti dosljedna i pravovremena.

Glasovanje o Rezoluciji je odgođeno i očekuje se na plenarnom zasjedanju u svibnju.

 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.