HR EN
28. veljače 2018. Plenarne sjednice

Kraj Haaškog tribunala bio je dramatičan kao i njegov početak

„Haaški tribunal je trebao biti generator pomirbe i suočavanja s prošlošću. Međutim, pravda je u dosta slučajeva ustupila mjesto političkom oportunitetu“, poručio je zastupnik Tonino Picula u raspravi o radu i naslijeđu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, na sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Kraj rada Haškog tribunala bio je jednako dramatičan kao i njegov početak, ali najdramatičnije su ipak bile okolnosti u kojima je nastao, istaknuo je Picula u govoru.

„Velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i BiH svijet je pasivno promatrao. UN-ov Tribunal je konačno osnovan 1993 godine. Bilo je potrebno 11.000 dana suđenja da se donese odluka o 161 optuženiku - 83 je osuđeno, a 19 oslobođeno“.

Sud je od osnivanja pokazao cijeli niz koncepcijskih i organizacijskih nedostataka, neujednačenost kriterija, poručio je Picula, ali i dodao da se „radilo o sudištu koje je odgovorilo jedinstvenom izazovu zbog pretpostavke da nacionalni sudovi zemalja u ratu neće procesuirati ratne zločine koje počine njihovi državljani.“

Cijeli govor zastupnika Picule pogledajte u videu.

 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.