HR EN
14. lipnja 2017. Plenarne sjednice

Izglasana izvješća o napretku Srbije, Kosova i Makedonije

Na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu, Europski parlament većinom glasova usvojio je izvješća o napretku Srbije, Kosova i Makedonije. Tom prilikom u raspravi je sudjelovao i zastupnik Tonino Picula, šef izaslanstva Europskog parlamenta za Kosovo i izvjestitelj u sjeni za Makedoniju.

U raspravi o napretku Srbije zastupnik Picula je naglasio otvaranje prvih osam poglavlja, primjetan gospodarski rast i poboljšan opći zakonodavni okvir. Međutim, u mnogim područjima i ove godine svjedočimo nedostatku napretka, čak i pogoršanju, unatoč formalnim izmjenama zakonodavstva. Ugrožena sloboda medija, nedovoljno učinkovita borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, jačanje vladavine prava, kao i implementacija nedavno usvojenog akcijskog plana o poštivanju prava manjina i ljudskih prava, puna suradnja s međunarodnim sudom u Haagu te bolje usklađivanje s vanjskom politikom EU.

„Sve je to dio "to-do" liste kojoj Srbija mora pristupiti bez odgode”, komentirao je Picula.

Picula je ujedno naglasio i kako je od iznimne važnosti u procesu napretka Srbije je i adekvatan doprinos boljim odnosima sa susjedima i rješavanje preostalih bilateralnih pitanja poput utvrđivanja sudbine nestalih, sukcesije i granične demarkacije.

„Rješavanje problema iz prošlosti otvorilo prostor suradnji na pitanjima zajedničke europske budućnosti”, zaključio je Picula.

U osvrtu na izvješće o napretku Kosova, Picula je istaknuo kako je Kosovo je izraziti primjer postkonfliktnog društva gdje ključni protagonisti ne uspijevaju razrješiti nagomilane točke sukoba. Prošle godine je čak i u važnim institucijama demokratskog poretka, poput parlamenta, politička polarizacija znala imati i nasilan karakter.

Kao predsjednik zajedničkog Izaslanstva Picula je naglasio kako se političke podjele nisu odrazile na rad zajedničkog izaslanstva.

„Na temelju toga dozvoljavam sebi nadu da će biti ispunjeni i uvjeti za ukidanje viza za građane Kosova te da ćemo u Europskom parlamentu konačno ratificirati odluku o njihovom slobodnom kretanju EU. Kosovo zaslužuje nepodijeljenu europsku podršku, a njen najbolji izraz bilo bi priznanje preostalih članica koje to još nisu napravile”.

Nastavno na raspravu održanu u travnju, Europski parlament glasovao je i o izvješću o napretku Makedonije. Tom prilikom Picula je pozdravio usvajanje ovog izvješća i formiranje nove Vlade u Makedoniji. Ujedno je izrazio žaljenje što je proces predaje mandata trajao neopravdano dugo, uslijed čega je došlo i do nasilnih incidenata u Sobranju.

„Nadam se da će političke stranke staviti svoje razlike po strani te konstruktivno surađivati na dobrobit građana Makedonije i njihove europske budućnosti koju zaslužuju“, zaključio je Picula.

Podsjećamo, glasovanja o sva tri izvješća bila su odgođena zbog izbora u Srbiji i Kosovu te neizvjesne političke situacije u Makedoniji. U ranijem glasovanju na odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta (AFET) usvojeno je i 35 amandmana zastupnika Picule.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.