HR EN
17. svibnja 2017. Plenarne sjednice

Hrvatskim izvoznicima omogućen tradicionalni tijek trgovine

Europski parlament potvrdio je odluku Odbora za vanjske poslove koji je u travnju izglasao preporuku nacrta odluke Vijeća o protokolu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU-a i BiH kojim se u obzir uzima pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, danas u Strasbourgu.

„Zadovoljan sam odlukom Europskom parlamenta jer je Bosna i Hercegovina drugo najznačajnije izvozno tržište za Hrvatsku, a ujedno i najznačajnije izvozno tržište za poljoprivredne proizvode“, poručio je voditelj Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, zastupnik Tonino Picula.

Naime, kada je ulazila u EU, najznačajniji ugovorni i trgovinski odnos za Hrvatsku bila je CEFTA - Srednjoeuropski sporazum o slobodnoj trgovini, u koji je uključena i BiH. Zbog velikog značaja BiH tržišta za poljoprivredne proizvode za koje je RH od 2001. godine svojim tvrtkama osigurala preferencijalni status za hrvatske proizvode, za naše tvrtke bilo je i dalje osigurati povlaštene uvjete trgovine i nakon 1. srpnja 2013. godine. Kada se sklapao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Bosne i Hercegovine, Hrvatska je u trgovini s BIH primjenjivala odredbe CEFTA-e, prema kojemu se izvoz svih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u BIH odvijao bez carine. No, kada smo ušli u EU, uvjeti izvoza su se izmijenili te se za 20 hrvatskih najznačajnijih poljoprivredno prehrambenih proizvoda u izvozu u BIH, pročela primijenjivati puna stopa carine.

„Ovo je odlična vijest i hrvatski poduzetnici su to zaslužili jer je Hrvatska odmah 2013. godine, zabilježila pad za 18% u odnosu na lanjsku godinu. Poljoprivredno-prehrambeni sektor doživio je teške posljedice zbog gubitka tržišta BiH, a istovremeno, to nije kompenzirano nekim drugim izvoznim tržištima“, podsjetio je zastupnik Picula.

„Od samog početka sam naglašavao da Europska komisija mora kroz izmjene SSP-a omogućiti jednako poslovanje našim tvrtkama kao i dosad. Uostalom, to je i načelo tradicionalne trgovine: gospodarski sektor zemlje pristupnice ne smije trpjeti štetu zbog pristupanja Europskoj uniji“, zaključio je Picula.

Zastupnik Picula već je u kolovozu 2013. iskoristio priliku da pita Komisiju što će poduzeti kako bi se olakšao plasman hrvatskih proizvoda na tržišta zemalja koje su do sada bile izuzetno važan trgovački partner. Podsjećamo, povjerenik Karel De Gucht mu je tada odgovorio da je Komisija odlučna u provedbi prilagodbe kako bi se osigurao nastavak tradicionalnog tijeka trgovanja između Hrvatske i njezinih prijašnjih partnera iz CEFTA-a.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.