HR EN
20. rujna 2015. Pitanja Europskoj komisiji

Pčelare čeka tri milijuna eura

Ukupno četvrtina pčelinjih zajednica u Hrvatskoj uginula je prošle godine, a sličan podatak zadnih godina bilježe pčelari diljem Europske unije. Ponukan time, Tonino Picula uputio je Europskoj komisiji pitanje kojim je želio skrenuti pozornost na problem, zahtijevajući i adekvatnu reakciju.

"Europskoj komisiji postavio sam pitanje planiraju li reviziju mjera poticanja pčelarima, kojima bi se oni dodjeljivali po pčelinjoj zajednici zbog doprinosa za oprašivanje i očuvanje bioraznolikosti. Gospodin Hogan mi je odgovorio da se pomoć provodi kroz nacionalne programe, tj. da Hrvatska može dobiti potporu za održavanje, odnosno poboljšanje okoliša za pčele u okviru programa ruralnog razvoja EU-a. Dakle, nade ipak ima, sredstva su nam na raspolaganju i sada ih samo treba iskoristiti", kaže zastupnik Picula, navodeći kako je za razdoblje od 2014. do 2016. sektoru pčelarstva predviđeno 33 milijuna i 100 tisuća eura, odnosno za Hrvatsku je to iznos od 3.181.266 eura. 

Cijeli članak možete pročitati na linku. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.