HR EN
30. studenog 2015. Pitanja Europskoj komisiji

Komisija odgovorila Piculi o vizama

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pitao je Europsku komisiju u kojoj je fazi proces uspostave potpunog viznog reciprociteta za naše građane sa SAD-om, obzirom na već uznapredovale pregovore o TTIP-u. Istaknuo je ponovno kako slobodno kretanje ljudi mora prethoditi slobodnom kretanju roba.

Na Piculino pitanje iz rujna, povjerenik Dimitris Avramopoulos odgovorio je u ime Komisije da "Komisija pridaje veliku važnost načelu reciprociteta izuzeća od zahtjeva za vizu te da se o toj temi nedavno raspravljalo sa SAD-om na sastanku ministara EU-a i SAD-a u Rigi te na trećem krugu tripartitnih sastanaka u okviru mehanizma reciprociteta, održanima u lipnju".

Najvažniji kriterij da Hrvatska, uz ostale četiri zemlje članica EU-a koje još nemaju bezvizni režim sa SAD--om, uđe u program od izuzeća zahtjeva za vizu SAD-a (tzv. Visa Waiver Program) jest stopa odbijanja zahtjeva za vizu od 3%.

"No, dobra je vijest za Hrvatsku da je Vlada SAD-a Kongresu ponovno predstavila prijedlog zakona (JOLT Bill 1) kojim bi se taj prag povećao s 3 na 10%. Ako se taj prijedlog zakona donese, to bi pozitivno utjecalo na države članice za koje je stopa odbijanja zahtjeva za vizu niža od 10%, što je uvjet koji Hrvatska zadovoljava", ističe zastupnik Picula.

Više detalja možete vidjeti na linku.

Picula redovito komunicira s Komisijom o uspostavljanju bezviznog režima

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.