HR EN
13. studenog 2015. Pitanja Europskoj komisiji

Komisija odgovorila: Jadransko jonski plinovod kandidat za projekt od zajedničkog interesa EU

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula pitao je Europsku komisiju za stav oko izgradnje Jadransko-jonskog plinovoda s obzirom na iznimno značenje tog projekta za cijelu Jadransko-jonsku makroregiju kao i za poboljšanje sigurnosti opskrbe energijom u Europi. Stigao mu je odgovor.

Povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Arias Cañete, odgovorio je u ime Komisije da je "projekt Jadransko-jonskog plinovoda kandidat za uključenej na popis projekata od zajedničkog interesa, da je proces odabira u tijeku a finalni popis trebao bi biti objavljen do kraja godine".

Povjerenik Cañete je također potvrdio da, ukoliko se projekt Jadransko-jonskog plinovoda imenuje projektom od zajedničkog interesa, u sektoru plina se može prijaviti za bespovratna sredstva za studije u okviru Instrumenata za povezivanje Europe (CEF) i za potporu iz financijskih instrumenata. "Projekti od zajedničkog interesa sa znatnim pozitivnim vanjskim učincima i koji nisu komercijalno isplativi također mogu ispunjavati uvjete za financiranje u okiru CEF-a u obliku bespovratnih sredstava za radove". Osim toga, naglasio je i kako projekti energetske infrastrukture ispunjavaju uvjete za potporu iz Europskog fonda za strateška ulaganja.

Cijeli tekst možete čitati na linku.

Picula dobio odgovor od Komisije

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.