HR EN
16. veljače 2016. Pitanja Europskoj komisiji

Dva velika hrvatska projekta na listi prioriteta Europske komisije

Europska komisija je u utorak dala podršku projektima koji unaprjeđuju pristup globalnom tržištu ukapljenog priordnog plina (LNG), a na listi prioritetnih projekata Komisije koji su financirani iz Europske unije, nalaze se i dva projekta iz Hrvatske, LNG terminal na Krku i LNG tranzitni plinovod Zlobin-Slobodnica, koji su zajedno dobili više od 20 milijuna kuna.

"To su dobre vijesti za Hrvatsku koje ne samo da ovisi o uvozu plina, već svojom geografskom pozicijom može postati važan izvor LNG-a kojim će se opskrbljivati i jugoistočna Europa, te tako postati važno energetsko regionalno čvorište. Zbog svoje fleksibilnosti ima mogućnost da odgovori na bilo kakvu nestašicu plina. Osim što mijenja ekonomsko-političko pozicioniranje Hrvatske u Europi, otvara i prostor za malu i srednju privredu te poduzetništvo", ocijenio je zastupnik Picula.

Zastupnik Picula je prošle godine za LNG terminal dobio najprije snažnu podršku iz Washingtona, a nakon toga i od povjerenika za energetiku Maroša Šefčoviča. Na njegovo pitanje tijekom razmjene mišljenja u Europskom parlamentu Šefčovič je odgovorio da "LNG-u treba dati prioritet jer predstavlja jedan od projekata važan za ostvarenje Europske energetske unije i odgovara na mnoge dileme."

Cijeli članak možete čitati na linku. 

Komisija dala financijsku podršku Hrvatskoj

Izvor: Jutarnji list
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.