HR EN
17. svibnja 2016. Odbori / Međuskupina

Zajednički sastanak EU-Kosovo u Prištini

Predsjednik Izaslanstva EP-a za odnose s BiH i Kosovom, zastupnik Tonino Picula supredsjedao je 1. sastankom zajedničkog Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Kosova (SAPC), održanom 16. i 17. svibnja u Prištini na Kosovu.

Ovo je prvi službeni sastanak EU-a i Kosova nakon što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova (SAA) stupio na snagu početkom travnja.

Usvojeni su zajednički zaključci u kojima se još jednom pozdravlja stupanje na snagu SAA-a i preporuka Europske komisije o liberalizaciji viza, ali i poziva vlasti na dodatne napore u borbi protiv korupcije i radikalizacije, za slobodu medija te je stavljen poseban naglasak na nastavak dijaloga između Kosova i Srbije.

„Pozdravljam usvajanje zajedničkog Poslovnika i Preporuka kao vrlo balansiranog teksta koji će poslužiti kao dobra osnova za nastavak rada Izaslanstva Europskog parlamenta. Posebno mi je drago što su u radu Izaslanstva na sastancima oba dana sudjelovali i predstavnici opozicije”, poručio je zastupnik Tonino Picula.

„Europski parlament intenzivno prati događanja na Kosovu. Imate našu stalnu potporu, ali morate biti spremni i na naše kritike – vjerujem da smo i u jednom i u drugom izravniji i odlučniji od bilo koje druge europske institucije”, poručio je.

Članovi Izaslanstva EP-a sastali su se s predsjednikom Kosova Hashim Thaçiem, premijerom Isom Mustafom, predsjednikom Parlamenta Kadri Veseliem kao i predstavnicima nevladinih organizacija i civilnog društva. Na Kosovu je bio i Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije zadužen za proširenje koji je istaknuo da je Kosovo na dobrom putu, ali mora raditi na prioritetima i provedbi SAA, uz asistenciju Bruxellesa.

„Mi Europljani suodgovorni smo za vaše uspjehe i neuspjehe i zato će sve što se dogodi u Prištini, ostaviti traga i u Bruxellesu! Sporazum (SAA) je bio ohrabrenje, prijedlog Europske komisije o ukidanju viznog režima došao je u pravom trenutku, a članstvo u UEFA-i kao šećer na kraju”.

No, Picula je istaknuo da time posao nije završen jer se Kosovari trebaju ozbiljno posvetiti rješavanju navedenih problema. „Mi u Europskoj uniji to očekujemo, ali vaši građani su ti koji to zaslužuju”, zaključio je predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.