HR EN
13. svibnja 2017. Odbori / Međuskupina

Potpora otočnom poduzetništvu preduvjet je razvoja otoka

Zastupnik Picula je u ime Europskog parlamenta sudjelovao u radu plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija. Raspravljali su o Mišljenju Odbora o poduzetništvu na otocima, kako ga poticati europskim instrumentima i učiniti otoke privlačnijim za ulaganja kako bi pomogli otočanima da na otocima ostanu živjeti.

Nacrt mišljenja Europskog odbora regija „Poduzetništvo na otocima: doprinos teritorijalnoj koheziji“, usvojen na plenarnom zasjedanju Odbora regija u petak u Europskom parlamentu u Bruxellesu, nudi brojne konkretne prijedloge o tome što se može učiniti za hrvatske otoke, primarno kroz poduzetništvo, istaknuo je hrvatski zastupnik Tonino Picula.

Picula je kao osnivač i potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja zadužen za otoke bio pozvan da se obrati na plenarnom zasjedanju Odbora regija i tom je prilikom podržao mišljenje izvjestiteljice Maupertuis.

„Otočne regije suočavaju se s posebnim izazovima, a poduzetnici igraju važnu ulogu za stvaranje radnih mjesta i gospodarsku dinamiku u Europskoj uniji. No, poduzetništvo na otocima se suočava i s posebnim strukturnim poteškoćama, a naš je cilj riješavati izazove s kojima se susreću, uključujući ograničenu dostupnost, izolaciju, veliku ovisnost o uskom rasponu gospodarskih aktivnosti i vrlo malim unutarnjim tržištima“, kazao je.

Picula podsjeća na povijesnu Rezoluciju o posebnoj situaciji otoka koju je Europski parlament usvojio lani u veljači. „Ona je pokazala da je EP prepoznao važnost otoka i potrebu da se otočna pitanja pojave na dnevnom redu EU. No, pokazala je i da razumije da su kohezijskoj politici na otocima potrebne ozbiljne izmjene za strategiju nakon 2020. godine.“

Naglasio je da ovo mišljenje pokazuje da se Parlament i Europski odbor regija potpuno preklapaju u odgovorima koje bi Unija trebala dati te potvrđuje da žele posebne, dobro promišljene i dugoročne aktivnosti, a ne samo formalne promjene. Mišljenje priznaje temeljnu važnost kohezijske politike u nastojanju da se uspostavi uravnotežen regionalni razvoj u EU, kao najprimjerenija politika za rješavanje problema razlika u razvoju među otocima i drugim europskim regijama.

Podsjeća i na posebne karakteristike najudaljenijih područja koja se suočavaju s problemima koji su dodatno otežani njihovim specifičnim ograničenjima te znatno uvjetuju njihov gospodarski i socijalni razvoj. Mišljenje preporuča da se u Glavnoj upravi za regionalnu politiku EU uvede „jedinstveni šalter“ za otoke (tzv. Island Desk), što je predloženo i u rezoluciji iz veljače. Naime, otočni subjekti (poduzeća i zajednice) trenutno imaju ograničen uvid u instrumente i mogućnosti financiranja EU-a koji su raspodijeljeni među više glavnih uprava i ovise o više uredbi, a ovako bi sve bilo na jednom mjestu.

Mišljenje poziva malteško predsjedništvo da poduzme mjere u vezi s ovim preporukama te da blisko surađuju s Odborom regija u njihovoj provedbi.

Picula je rekao da su se kroz rad Međuskupine Europskog parlamenta koja okuplja čak 90 zastupnika iz 21 zemlje, otoci konačno našli na europskoj agendi. "Od njezinog osnutka, organizirali smo 18 javnih događanja, konferencija i predavanja koja su okupila više od 1000 sudionika.“ Ujedno je i najavio konferenciju posvećenu mehanizmima potpore EU-a za ulaganje u otoke koja će se održati sljedeći tjedan, 18. svibnja, u Europskom parlamentu u Strasbourgu, navodi se u priopćenju.

Članak je dostupan i na linku.

Izvor: HINA
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.