HR EN
19. travnja 2016. Odbori / Međuskupina

Pooštravanje kontrole na granicama

Zastupnik Picula sudjelovao je na sjednici Odbora za vanjske poslove u Bruxellesu. Izvjestitelj je u sjeni na mišljenju Odbora o izmjeni Direktive u pogledu pooštravanja kontrola na vanjskim granicama pregledima relevantnih baza podataka.

Zastupnik Picula zahvalio je izvjestiteljici de Sarnez na uvodnom izlaganju i prijedlozima amandmana s kojima se uvelike slaže.

Podsjetio je da su tragične posljedice nedavnih terorističkih napada u Francuskoj i Belgiji, ukazale na brojne manjkavosti trenutnog sustava kontrole na EU granicama, ali i na nedostatak razmjene podataka među zemljama članicama.

"Kao što smo čuli, svrha ovog Prijedloga je obvezati države članice da pregledima baza podataka o izgubljenim i ukradenim dokumentima provode sustavne kontrole osoba s pravom slobodnog kretanja u skladu s pravom Unije kad prelaze vanjsku granicu kako bi provjerili da te osobe ne predstavljaju prijetnju javnom redu i unutarnjoj sigurnosti. Takva kombinacija sustavnih kontrola rubrika koje se odnose na dokumente i osobe u relevantnim bazama podataka omogućit će i sinergije u strukturi sustava koje trenutačno nisu moguće zbog neusklađenosti između mogućih sustavnih provjera dokumenata i nesustavnih provjera iz sigurnosnih razloga", poručio je Picula. 

Iako se pretpostavlja da će se takve sustavne provjere provoditi simultano, to će zasigurno imati implikacije na tehničke, tehnološke, administrativne i kadrovske aspekte granične kontrole, posebice na najfrekventnijim graničnim prijelazima.

Dodao je da se mora voditi računa o poboljšanju kapaciteta za ovakve provjere jer postojeća beskontaktna (wireless) tehnologija ne omogućava dovoljno brzo izuzimanje biometrijskih podataka, njihovu provjeru u postojećim sustavima i pohranu u novim sustavima, što bi u određenim sezonskim opterećenjima moglo prouzročiti velike zastoje.

Zaključio je da u odnosu na raniju praksu kada su građani prolazili samo minimalne provjere autentičnosti dokumenata i sporadične provjere u odgovarajućim bazama podataka, prijedlog Komisije smatra osnovanim. 

Cijeli govor zastupnika Picule možete pogledati u videu.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.