HR EN
7. prosinca 2016. Odbori / Međuskupina

Picula u radnom posjetu BiH i Makedoniji

Šef Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, zastupnik Tonino Picula sudjeluje danas na okruglom stolu i raspravi „Nakon 2016. - nove perspektive za zapadni Balkan u Europskoj uniji?", koji se održava u Sarajevu. Nakon toga putuje za Makedoniju gdje će biti promatrač na izvanrednim parlamentarnim izborima.

Među panelistima večeras u Sarajevu, uz zastupnika Piculu govore i direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH Lejla Ramić Mesihović, Srećko Latal iz analitičke organizacije Social Overview Service-a te Florent Marciacq iz Austrijsko-francuskog centra za približavanje u Europi. Panel će se održati u hotelu Kriterion, na adresi Obala Kulina Bana 2,od 18.00 do 21.00h. 

Sutra, 8. prosinca, zastupnik Picula sudjeluje na panelu „Prioriteti za daljnji put zapadnog Balkana prema EU- integracijama“ na kojima će govoriti i zastupnik u Federalnom parlamentu Damir Mašić te kolega zastupnik u Europskom parlamentu Demetris Papadakis. Posjet Sarajevu dolazi na kraju važne godine za Europsku uniju i zapadni Balkan.

Prilikom predstavljanja izvješća o napretku BiH za 2016. godinu u Bruxellesu prošli tjedan, Picula je istaknuo podršku europskom putu BiH, ali i upozorio na problem zbog neusvajanja Poslovnika Zajedničkog odbora još lani u Sarajevu. Upozorio je da Izaslanstvo od tada ne funkcionira jer bez poslovnika nema legitimitet za rad.

„U međuvremenu je bilo više pokušaja s naše strane da se problem otkloni, no, na žalost, bez uspjeha. Temeljni problem je protivljenje dijela članova izaslanstva iz BiH da preporuke usvajamo procedurom koja se primjenjuje kao u svim ostalim zajedničkim izaslanstvima EP-a sa zemljama u procesu. Stav EU institucija je jasan- BiH strana će morati prihvatiti postojeći prijedlog koji je već dijelom prilagođen ili Izaslanstvo neće funkcionirati do daljnjeg“, zaključio je Picula u svom govoru.

Upravo će problem neusvajanja poslovnika biti tema susreta zastupnika Picule s Nikolom Lovrinovićem, s kojim supredsjeda zajedničkom Delegacijom Europskog parlamenta i BiH. Ususret posjetu povjerenika Europske komisije za proširenje Johannesa Hahna Sarajevu u petak i predaji upitnika, zastupnik Picula sastat će se i s Lars-Gunnar Wigemarkom, šefom Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini.

Od 9. do 11. prosinca, zastupnik Picula sudjeluje na izvanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji kao promatrač, jer ga je S&D grupacija imenovala za izvjestitelja u sjeni za Makedoniju.

"Ne prestaju ozbiljni izazovi demokratskom načinu vladanja u Makedoniji, što potiče zabrinutost zbog prevelike intervencije države u rad institucija i društvo općenito. Europska unija vidi budućnost Makedonije u zajedničkoj europskoj obitelji, te se nadam se da će ovi važni izbori označiti prekretnicu na putu Makedonije u EU", zaključio je zastupnik Picula uoči odlaska u Skopje i Sarajevo.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.