HR EN
22. studenog 2016. Video & audio

Usvojeno izvješće o Europskoj obrambenoj uniji

U Strasbourgu je usvojeno važno izvješće o Europskoj obrambenoj uniji na kojem je zastupnik Tonino Picula radio kao izvjestitelj u sjeni u ime svoje S&D grupe, a koje obuhvaća svih 15 amandmana koje je predložio.

“Sigurnost i obrana ne smiju ostati najslabije karike europskih integracija. Trebamo slušati građane, a njih 2/3 želi veću suradnju u području obrane. Neuspjeh da građanima omogućimo sigurnost, dovest će do daljnjeg udaljavanja od europskog projekta i okretanje nacionalnim sigurnosnim rješenjima”, rekao je zastupnik Tonino Picula u Strasbourgu tijekom plenarne rasprave o izvješću o Europskoj obrambenoj uniji.

Picula je na izvješću radio kao izvjestitelj u sjeni u ime političke grupe socijalista i demokrata. Pozvao je zastupnike da podrže izvješće jer Europski parlament mora biti uključen u proces koji je odmakao u ostalim institucijama.“Izvješćem bi poslali snažnu poruku o temi koja je postala prvorazredno političko pitanje i kriterij kojim građani ocjenjuju vjerodostojnost europskog projekta.”

Picula je naglasio da Europska obrambena unija nije paralelna struktura NATO-u već će se razvijati u potpunoj koordinaciji s NATO-om, kao primarnim partnerom i stupom europske obrane.

“Ovo izvješće je doprinos Europskog parlamenta traženju djelotvornijih odgovora EU u području obrane. Naš svijet postaje sve nestabilniji, nesigurniji i nepredvidljiviji. Moramo na rastuće izazove odgovoriti jer su ugroženi ne samo naš integritet, nego i naše vrijednosti, a da bi to postigli, zemlje članice moraju bliže surađivati.”

Podsjećamo, u listopadu je u Izvješću usvojeno svih 15 amandmana zastupnika Picule. Tako je ušao Piculin amandman da Europska obrambena unija treba ojačati kapacitete Europe za promicanje sigurnosti unutar i izvan svojih granica, te ujedno dozvoliti zemljama članicama, u okviru zajedničke sigurnosne i obrambene politike, mogućnost autonomnog djelovanja u slučajevaima kada NATO nije spreman djelovati ili gdje je akcija EU primjerenija.

Picula amandmanima također poziva članice da provedu sve mjere za provedbu članka 42 stavka 7 kako bi se zemljama i institucijama EU omogućilo da učinkovito upravljaju doprinosima i pomoći drugih zemalja članica, kako bi se izbjegle razlike u interpretaciji kao kad je Francuska po prvi put aktivirala ovaj članak nakon napada u Parizu.

Među amandmanima je i Piculin da se "europska obrambena Unija treba temeljiti na redovitim zajedničkim sigurnosnim procjenama zemalja članica, ali i biti fleksibilna da može odgovoriti i na individualne sigurnosne izazove i potrebe država članica".

Izazovi u pogledu financijskih ograničenja za državni proračun dolaze s odgovarajućim mogućnostima za napredak u suradnji, kako bi se bolje iskoristili postojeći resursi i izbjeglo dupliciranje.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.