HR EN
11. listopada 2017. Video & audio

Udruga Transplant i Tvrtko Barun primili nagradu "Europski građanin"

Hrvatska udruga Transplant koja promiče darivanje i presađivanje organa i voditelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi Tvrtko Barun, primili su u srijedu navečer na svečanosti u Europskom parlamentu nagradu "Europski građanin".

Oni su jedni od 50 ovogodišnjih dobitnika nagrade "Europski građanin" iz svih zemalja članica, koju Europski parlament dodjeljuje od 2008. godine pojedincima i udrugama koje promiču prekograničnu suradnju i uzajamno razumijevanje unutar Europske unije. Udrugu Transplant nominirao je zastupnik Tonino Picula. 

"Riječ je o pojedincima i udrugama koje svojim primjerom, odnosno životom na sasvim konkretan način žive jednu od temeljnih vrijednosti Europske unije, a to je solidarnost. Transplant je jedna udruga zbo čijeg je rada Hrvatska u europskom i svjetskom vrhu utransplantacijskoj medicini. No, ne samo to - ona se ističe po tome što se članovi Udruge brinu za oporavak ljudi koji sudjeluj u transplantaciji, integriraju ih i također vode brigu i o njihovim obiteljima, a svoja iskustva rado dijele i s našim susjedima. Zato je nagrada ove godine otišla u prave ruke", poručio je zastupnik Picula. 

Hrvatska udruga Transplant je udruga pacijenata osnovana 2005. godine s ciljem promicanja darivanja i presađivanja organa. Udruga okuplja osobe s kroničnim bolestima nekog od vitalnih organa – srce, jetra, pluća, gušterača, bubreg – osobe na listi čekanja za transplantaciju, osobe na dijalizi, transplantirane osobe te članove njihovih obitelji i prijatelje i zdravstvene djelatnike s područja transplantacijske medicine. Udruga sustavno provodi kampanju u javnosti na teme darivanja i presađivanja organa, zaštite prava pacijenata, promicanja zdravih stilova života te aktivno sudjeluje u kreiranju zdravstvene politike koja se odnosi na transplantacijski program. 

 

Izvor: HINA
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.