HR EN
17. srpnja 2017. Video & audio

Ruši li se vladavina prava u EU?

U jutarnjoj mozaičnoj emisiji na Prvom programu Hrvatskoga radija, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula gostovao je zajedno s prof. Anđelkom Milardovićem s Instituta za europske i globalizacijske studije, Ivanom Novoselom iz Kuće ljudskih prava i Srećkom Matićem s HRT-a. Razgovarali su o "zločestoj djeci" Europske unije, Poljskoj i Mađarskoj, odnosno o tome što se trenutno događa i što Bruxelles može poduzeti kada neka od zemalja članica krši pravila.

"Europska unija je zabrinuta razvojem događaja u Poljskoj i Mađarskoj jer se uz svoje druge slabosti mora nositi i s "pokretom otpora" europskim vrijednostima u ovim zemaljama. Zato se ozbiljno razmišlja o aktiviranju članka 7. Ugovora o EU koji postoji upravo zbog toga da štiti njene temeljne vrijednosti. Već je nekoliko puta gotovo primjenjen, ali premijerno bi se to moglo dogoditi u ove dvije članice zbog ugrožavanja nekih standarda demokratskog uređenja", rekao je zastupnik Picula u live javljanju za emisiju "Ujutro Prvi".

Cijelu emisiju možete poslušati na linku.

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.