HR EN
29. ožujka 2019. Video & audio

Rad u EP ima opipljive učinke za građane RH

Picula je gostovao u Globalu HRT-a, gdje je govorio o rezultatima mandata i koristima od osnivanja Tajništva za otoke, kao i hrvatskoj granici u EU

"Drago mi je da sam uspio utjecati na izmjene institucionalnih okvira u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji. Formirao sam Međuskupinu za otoke u parlamentu i utjecao na formiranje Tajništva za otoke u Europskoj komisiji. To ima izravan financijski utjecaj na kvalitetu života otočana, kojima će projekti Tajništva omogućiti prelazak na obnovljive i čiste izvote energije. Uz to, ponosan sam sam uspio u tome da se vanjska granica EU definira kao stvarna, a ne samo schengenska, čime se i hrvatska granica štiti kao schengenska, što je u ovim turbulentnim vremenima u našoj regiji iznimno važno", rekao je u ovotjednom intervjuu za Global Hrvatske televizije Tonino Picula. 

Komentirao je i Brexit i ocijenio kako se čelnici 27 članica EU nisu htjeli uvući u kaos izazvan nesposobnošću britanske vlade i parlamenta da izglasaju bilo kakav sporazum o razdruživanju s Europskom unijom.

"Otpor ideji drugog referenduma je značajan, no izgleda da se u britanskom javnom mnijenju sad već stvorila jasna i trajna većina koja zahtjeva ostanak u Europskoj uniji. Posljedice brexita bit će ekonomsko financijske, političko-pravne, ali i psihološke. Neuredni Brexit koštat će Ujedinjeno kraljevstvo minimalno 57 milijardi eura, a EU oko 40 milijardi eura. Prosječno britansko domaćinstvo bit će godišnje siromašnije za 900 eura", kaže.

Intervju pogledajte na poveznici.

Izvor: HRT
Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.