HR EN
29. ožujka 2019. Video & audio

Rad u EP ima opipljive učinke za građane RH

Picula je gostovao u Globalu HRT-a, gdje je govorio o rezultatima mandata i koristima od osnivanja Tajništva za otoke, kao i hrvatskoj granici u EU

"Drago mi je da sam uspio utjecati na izmjene institucionalnih okvira u Europskom parlamentu i Europskoj komisiji. Formirao sam Međuskupinu za otoke u parlamentu i utjecao na formiranje Tajništva za otoke u Europskoj komisiji. To ima izravan financijski utjecaj na kvalitetu života otočana, kojima će projekti Tajništva omogućiti prelazak na obnovljive i čiste izvote energije. Uz to, ponosan sam sam uspio u tome da se vanjska granica EU definira kao stvarna, a ne samo schengenska, čime se i hrvatska granica štiti kao schengenska, što je u ovim turbulentnim vremenima u našoj regiji iznimno važno", rekao je u ovotjednom intervjuu za Global Hrvatske televizije Tonino Picula. 

Komentirao je i brexit i ocijenio kako se čelnici 27 članica EU nisu htjeli uvući u kaos izazvan nesposobnošću britanske vlade i parlamenta da izglasaju bilo kakav sporazum o razdruživanju s Europskom unijom. "Otpor ideji drugog referenduma je značajan, no izgleda da se u brinatskom javnom mnijenju sad već stvorila jasna i trajna većina koja zahtjeva ostanak u Europskoj uniji. Posljedice brexita bit će ekonomsko financijske, političko-pravne, ali i psihološke. Neuredni brexit koštat će Ujedinjeno kraljevstvo minimalno 57 milijardi eura, a EU oko 40 milijardi eura. Prosječno britansko domaćinstvo bit će godišnje siromašnije za 900 eura", kaže.

Intervju pogledajte na poveznici. 

Koristimo kolačiće (cookies) kako vam poboljšali online iskustvo. Korištenjem naše web stranice pristajete na uporabu kolačića.